Прогнозите на Ротшилд

Лорд Натаниел Чарлз Джейкъб Рот­шилд, сред чиито бизнес партньори са такива фигури като Уорън Бъфет и Хенри Кисинджър, отдавна изтъква уязвимостта на световната икономика и активно критикува действията на западните централни банки, които искат да спрат последствията от глобалната финансова криза с помощта на печатницата за банкноти. В 2016 година той пише, че те провеждат „най-сериозния експеримент в монетарната политика“ през цялата история на човечеството, и подчертава, че никой не може да предскаже какви ще бъдат „непреднамерените последствия“ от този опит.
За пълнота на картината Ротшилд съобщава на инвеститорите, че поради високите рискове счита за необходимо да се заеме преди всичко със съхранението на капиталите, без да се безпокои за краткосрочната доходност, която могат да допринесат инвестициите на неговия фонд. Анализът на писмото от 2016 г. на лорд Ротшилд и на финансовата отчетност на RIT Capital Partners за последните четири години позволява да се направят няколко интересни извода:

  • Фондът фактически предсказва резултата от референдума за Брекзит от Евросъюза и предварително ликвидира активите си в лири стерлинги.
  • В същото писмо до своите инвеститори, лорд Ротшилд съобщава, че президентските избори в САЩ ще бъдат „необикновено стресиращи“, макар че в същото време анкетите на общественото мнение и почти всички експерти предполагат, че Хилари Клинтън ще победи безпроблемно.
  • Забавно е, че Доналд Тръмп и Джейкъб Ротшилд критикуват състоянието на западната икономика с едни и същи думи, но британският аристократ явно не е във възторг от действията на американския президент.

Причината е проста: на американските пазари е надут класически финансов „балон“, а стойността на американските активи от акции и облигации до валута, явно е изкуствено завишена.

  • В особено опасни периоди, например през 2016 г., когато светът, по оценката на лорда, се намира в максимално рискова ситуация, аналози на която, както счита той, „не е имало от времето на Втората световна“, неговият фонд даже е превърнал част от активите в злато.
  • В 2016 г. Ротшилд пише на инвеститорите, че го безпокои „руската агресия и експанзия“. Сега той отбелязва, че го тревожи рискът, с който се сблъсква световният ред. Този риск се заключава в това, че за разлика от миналите кризи, когато великите държави така или иначе си сътрудничат, този път това сътрудничество „е много по-трудно“. Това е пряк намек за това, че играта на награди и спектакли за публиката приключва и започва истински конфликт между световните силови полюси. Не е удивително, че лорд Ротшилд е обезпокоен.
  • От писмото му се вижда, че той залага на победата или поне на равенство в полза на Китай: В този контекст ние съзнаваме икономическия потенциал на Азия, особено на Китай, а също и на потенциала ѝ за развитието на иновациите и технологиите – пише той, обяснявайки на инвеститорите своята тактика и стратегия за периода, който счита за „непредсказуем“.

*   *   *

Населението на планетата обеднява, а натрупванията катастрофално се обезценяват, инвестициите на богатите финансови елити в света могат за един час да се превърнат в нищо, защото търсенето на услугите и стоките, произвеждани в техните компании, ще бъде рязко ограничено поради намаляващия брой финансово обезпечени жители на планетата. Получава се затворен кръг и след много години хората могат да осъзнаят, че в капиталистическия модел на управление съществуват значителни минуси, които не са били видими с невъоръжено око и не са се забелязвали от височината на титлите и множеството привилегии.
Платежоспособността на населението на планетата се намира в право пропорционална зависимост от нивото на благосъстояние на простосмъртните, което пък зависи от системно поражданата от Роботронната революция масова безработица. Последствията от това могат да бъдат много и много неблагоприятни и… непоправими. •

АСМ (Агенция „Свободна мисъл“)


print

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *