Първото „Събрание на събранията“

печат

„Събранието на събранията“ на Жълтите жилетки се състоя в Сорси-Сен-Мартен, близо до Комерси (Мьоз), в събота и неделя (26 и 27 януари). То публикува своя призив, който може да гледате или да изтеглите. Тук публикуваме превод на призива, който ни беше изпратен от наш читател.


Ние, Жълти жилетки от кръстовищата, от паркингите, от площадите, от събранията, от манифестациите, се събираме на 26 и 27 януари 2019 г. на „Събранието на събранията“, обединяващо стотина делегации, отзовали се на призива на Жълтите жилетки от Комерси.
Още от 17 ноември, от най-малкото село, от селския свят до най-големия град, се надигнахме против това дълбоко насилствено, несправедливо и нетърпимо общество. Повече няма да търпим! Бунтуваме се срещу скъпотията, несигурността и мизерията. Искаме нашите близки, нашите семейства и нашите деца да живеят достойно. 26 милиардера притежават колкото половината човечество, това е нетърпимо. Да делим богатствата, а не мизерията! Да сложим край на обществените неравенства! Искаме незабавно увеличение на заплатите, на социалните минимуми, на помощите и пенсиите, безусловното право на жилище и здравеопазване, образование, безплатни обществени услуги за всички.
В борбата за всички тези права ежедневно окупираме кръстовища, организираме акции, манифестации и обсъждаме навсякъде. С нашите жълти жилетки си връщаме думата – ние, които никога нямаме думата.
Какъв е отговорът на правителството? Репресията, презрението, оплюването. Убитите и хилядите ранени, масираното и ненужно използване на осакатяващи и най-вече ослепяващи оръжия. Повече от 1000 души са произволно осъдени и затворени. Сега вече новият закон „против вандализма“ цели чисто и просто да попречи да се манифестира. Осъждаме всяко насилие срещу манифестиращите, било от силите на реда, или от силови формирования. Всичко това не може да ни спре! Манифестирането е основно право. Край на безнаказаността за силите на реда! Амнистия за всички жертви на репресията!
Каква подмяна само е този голям национален дебат, който в действителност е поредната комуникационна кампания на правителството, което желае да механизира желанието да се обсъжда и решава! Истинската демокрация практикуваме ние, в нашите събрания, по нашите кръстовища, тя не е нито в телевизионните студиа, нито в псевдо-кръглите маси, организирани от Макрон.
След като ни наруга и ни обяви за нищожни, днес той ни представя като фашизирана и ксенофобска тълпа, изпълнена с омраза. Ние обаче сме точно обратното: нито расисти, нито сексисти, нито хомофоби. Гордеем се, че се борим заедно – със своите различия – за изграждането на едно солидарно общество.
Нашето разнообразие в дискусиите е наша сила, в същия този момент стотици събрания изработват и предлагат свои собствени искания. Те засягат реалната демокрация, обществената и данъчната справедливост, условията на труд, екологичната и климатичната справедливост, края на дискриминациите. Сред най-обсъжданите стратегически искания и предложения виждаме изкореняването на мизерията под всичките ѝ форми, трансформирането на институциите (референдум по инициатива на гражданите; учредително гражданско събрание по жребий; край на привилегиите на избраниците…), екологичен преход (енергийна несигурност, промишлени замърсявания,…), равенство и зачитане на всички, независимо от националност (хора с увреждания, равенство между половете, край на изоставянето на бедните квартали, на селските и отвъд-океанските райони…)
Ние, Жълти жилетки, каним всеки, със своите средства, на свое ниво, да се присъедини към нас. Призоваваме за продължаване на акциите срещу полицейското насилие пред участъците, окупирането на кръстовищата и блокирането на икономиката, масова стачка на 5 февруари с възможност за продължаване. Призоваваме за формиране на комитети по работните места, учебните заведения и навсякъде другаде, така че тази стачка да може да бъде изградена в основата от самите стачкуващи. Да вземем нещата в собствените си ръце! Не стойте настрана, присъединете се към нас!
Да се организираме демократично, автономно и независимо! Това „Събрание на събранията“ е важен етап, който ни позволява да обсъждаме своите искания и средства за действие. Да се федерираме, за да преобразим обществото!
Предлагаме на множеството на Жълтите жилетки да разпространява този призив. Ако, като група Жълти жилетки, го приемате, изпратете ни подписа си в Комерси на адрес assembleedesassemblees@gmail.com. Не се колебайте да обсъждате и формулирате предложения за следващите „Събрания на събранията“, които вече подготвяме.
Макрон, оставка! Да живее властта на народа, за народа и от народа.
Призив, предложен в Комерси от „Събранието на събранията“

В последствие той ще бъде предложен за одобрение във всяко от местните събрания
* * *
По-късно, около 300 души от Поатие, Льо Виган (Гард), Париж и региона, Дижон, Нанси, Нант или Сет, присъединили се към призива на Жълтите жилетки на Комерси, пристигат за да обсъдят исканията, продължаването на движението, националния дебат и европейските избори. •


 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.