Репресиите в Беларус

печат
Измина почти година от началото на протестите в Беларус срещу фалшифицираните избори. Много другари са зад решетките, други бяха принудени да емигрират. Откритата дейност е затруднена не само за анархистите, но и за всички дисидентски групи и асоциации.

Репресиите срещу анархисти и антифашисти
Четирима антифашисти от Минск бяха осъдени на 2-ри юли за участие в масови безредици и нападения срещу цивилни полицаи.
Трима от тях заявиха, че самопризнанията им са изтръгнати с изтезания. Виталий Шишлов и Денис Болтут получиха 6 години затвор, Тимур Пипия – 6 години и три месеца, а Тамаз Пипия – 5 години.
Съдебният процес срещу анархиста блогър Микола Дзядок започна на 29-и юни. Обвинен е в грубо нарушение на обществения ред, призив за смяна на режима чрез интернет и притежаване на „молотовки“, които според него са подхвърлени от полицията по време на обиска. В съда Микола описа подробно на какви изтезанията е бил подложен, за да даде паролите на своите устройства. Процесът е временно прекъснат, защото защитата иска нова експертиза. Новите експерти ще преглеждат публикациите в блога за призиви към екстремизъм, но прокуратурата е поискала да ги анализират за призиви за обща омраза към ченгетата, което може да доведе до нов съдебен процес срещу Микола.
Апелативният съд в Киев уважи подадената жалба от белоруския анархист Алексей Боленков и отмени заповедта на тайните служби да бъде депортиран от Украйна. Подобна заповед беше издадена и за Артур Кондратович от Ивацевичи, потърсил убежище в Украйна след обвинение в палеж, но не могат да го екстрадират, защото е под закрилата на ООН. В деня на заседанието група крайнодесни активисти, настояващи Боленков да бъде депортиран, се опита да го нападне пред съда. Журналист от местно издание беше ранен. Сблъсъци имаше и в метрото.
Домът на Владислав Бохан – симпатизант на анархизма – е обискиран по дело за масови безредици. След обиска е задържан и разпитван от политическата полиция за събитията през август-септември 2020 г., митингите, шествията и анархистите. След като е заплашен с арест на съпругата му, е принуден да подпише, че е оказал съпротива на полицията, но е освободен в очакване на процес. Опасявайки се за жена си и децата си, Бохан емигрира.
На 29-и юли московски съд реши брестският антифашист Андрей Казимиров да бъде екстрадиран, независимо от забраната на Европейския съд по правата на човека, който постанови, че не може да бъде екстрадиран, докато не бъде изслушано делото, тъй като в Беларус може да бъде изтезаван и малтретиран.
На 29-и юли анархистите Яуген Рубашка и Александър Бяло бяха задържани в Минск. И двамата бяха подложени на побой и изтезания, включително душене с найлонова торба. Съквартирантът на Яуген беше арестуван за 14 дни за оказана съпротива. Рубашка беше принуден с изтезания да даде паролите на устройствата си. Рубашка и Бяло бяха разпитвани в следствието като заподозрени в организиране на груби нарушения на обществения ред. Домът на Бяло беше обискиран. В момента са в следствения арест.
В същия ден са обискирани домовете и на други двама анархисти. Те не са били у дома, но роднините им са подложени на полицейски тормоз.

Репресиите като цяло
През юли всички независими медии, правозащитни и други неправителствени организации бяха подложени на репресии. Повечето неправителствени организации са забранени, уебстраниците са блокирани в страната. Нашият списък затворени и преследвани демонстранти вече наброява близо 1000 души.
В отговор на отвличането на полета на Ryanair от Лукашенко, за да арестува издирван опозиционер и неговата приятелка, светът наложи санкции и забрани полетите от и до Беларус. В момента пътуването по въздух е почти невъзможно. Поради ограниченията, свързани с коронавируса, белорусите – с малки изключения – нямат право да напускат държавата по суша. Нормални транспортни връзки има само с Русия.
В следствения арест задържаните са подложени на изтезания – оставяни без дюшеци и завивки, лишавани от сън и тровени с хлор по пода на килиите.
В затворите положението не е по-различно. Адвокати не са допускани до клиентите си със седмици, близките им са подлагани на тормоз. Когато осъдените се опитват да обжалват, присъдите им често стават по-тежки.
Съдебните процеси срещу „опасни за режима“ политици се провеждат при закрити врати. Наскоро бивш кандидат за президент беше осъден на 14 години затвор, други са съдени в момента.
След налагането на санкциите Лукашенко продължава старата игра, като предлага на политически затворници да пишат молби за помилване.
Приети са нови изменения в углавния кодекс, които променят правилата за приспадане на дните в следствения арест от присъдата затвор.
Само през юли по политически обвинения са осъдени 107 души.

Какво се случва с протестите?
Повечето хора вече се страхуват да излизат на улични протести, дейността е сведена до символични действия по кварталите. Много се разчита на международния натиск върху режима – отмяна на спортни събития, забрана на Беларус да участва в Евровизия, санкции срещу близки до режима фирми. Специални екипи работят с държавни служители от различни институции, които желаят промяна, или се опитват да обединят всички работници и да ги подготвят за национална стачка.
Опозицията обяви План за победа, който предлага хората, които не подкрепят режима, да се регистрират като протестиращи, готови да действат, и да съобщават за своите действия. Инициаторите се надяват да привлекат хора от всички сфери на живота в групи по интереси, умения или месторабота.
Група, наречена КиберПартизани, пое отговорност за няколко хакерски атаки срещу имейли, уебсайтове и сървъри на слуги на режима. Те изнесоха лични данни на ченгета и агенти на КГБ, видеозаписи от арести и други материали.
Ще продължим да следим събитията и да публикуваме данни за репресиите. •

abc-belarus.org


 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.