Руският октомври 1918 г.

печат
През септември 1918 болшевиките национализират частните железници, въвеждат метричната система и издават Заповед за заложниците, след което разгръщат „Червения терор“ по указ на правителството. С нота към Османската империя започват процеса на отхвърляне на Бресткия мирен договор, фактическата капитулация на Русия през Германия и Австрия.
В средата на септември Австро-Унгария предлага мир, отхвърлен от Антанта.
На следващия ден българският Южен фронт е разкъсан.
В навечерието на годишнината от завземането на властта, бандата на демагога Владимир Ленин вече не развява лозунгите „Власт на съветите, земя на селяните, фабрики на работниците“ – властта е у вече изцяло еднопартийния Съвет на народните комисари (СНК), земеделците са подложени на организирани набези за снабдяване на града и армията с продоволствия, фабриките са одържавени. Болшевиките укрепват бюрократичната машина, като масово и успешно привличат кадри от царското чиновничество, предприемат мерки за разширяване на политическата и социалната подкрепа на режима сред населението – образувана е младежка болшевишка организация Комсомол, приет е закон за социалното подпомагане на трудещите се, опростена е руската граматика.
Партията на меншевиките заявява условна подкрепа за болшевишката власт – под претекст на „заплахата от белогвардейско настъпление и чуждестранна интервенция“, но на дело – от страх да не последват участта на обвинените в метеж и разгромени есери.
На 5 октомври СНК въвежда система на принудителен труд – официално с цел „привличане на буржоазни елементи към общественополезни дейности“. Червената армия с променлив успех настъпва на юг и на изток. Белогвардейците предприемат контрадействия.
В официоза „Правда“ Ленин громи „ренегатите“ измежду неболшевишките течения на марксизма, а в речи на живо пророкува, че – след поражението на Германия – Англия, Франция и САЩ ще предприемат агресивни действия срещу „републиката на пролетариата“.
Размирици в Германия са съпроводени с демонстрации на солидарност с Руската революция – немският пролетариат още не е прозрял, че червената контрареволюция набира обороти.
На 25 октомври ЦК на болшевиките издава постановления за партийната работа в армията, стяга юздите на политкомисарите, чието усърдие често вреди на изпълнението на военните задачи, като в същото време създава армейски политически отдели, за да не изпусне партийния контрол над армията, в която вече служат почти половината младши офицерски кадри на царска Русия; зловещата ЧК е „прочистена от чужди елементи“.
Броени седмици остават до сливането на партизански отряди в Революционна въстаническа армия на Украйна – Махновци. •

Шаркан


 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *