Светът през ноември

печат
Преди 411 години е арестуван Гай Фокс, участник в Барутния заговор в Англия за взривяване на парламента.

Преди 345 години руските царски войски превземат град Астрахан – столицата на бунтовниците на казашкия войвода Степан Разин. Началото на края на първата руска селска война.

На 7 ноември се навършват 128 години от рождението на Нестор Махно, революционер, анархокомунист, предводител на Въстаническата армия на Украйна, която спасява болшевишка Москва от похода на белогвардейския генерал Деникин, а по-късно оказва решаваща роля в изтласкването от Крим на бялата армия на барон Врангел.
Негово е изречението – Винаги с потиснатите срещу потисниците.

Преди 100 години приключва най-кръвопролитната битка на Първата световна касапница – клането на Сома, отнесло повече от милион жертви и три пъти повече ранени, голяма част от които са осакатени непоправимо.

По същото време германска морска мина за по-малко от час праща на дъното „Британик“, кораб близнак на „Титаник“. Опитът от крушението на „Титаник“ през 1912 г. обаче позволява провеждане на успешна евакуация, загиналите са единствено от експлозията. Потъването на „Британик“ става един от поводите за включването на САЩ във войната на страната на Антанта.

През ноември преди 93 години е осуетен Биреният пуч в Мюнхен, Адолф Хитлер попада в затвора, където окончателно преосмисля идеите си, смесица от национализъм и марксизъм, в резултат на което е формулирана идеологията на националсоциализма, вдъхновена от опита на болшевишката държава и доктрината на фашизма на Бенито Мусолини.

Пак тогава в Германия е забранена комунистическата партия, а в България продължават репресиите и единични актове на мъст след Септемврийското въстание.

Преди 80 години Германия и Италия официално признават генерал Франко за законен премиер на Испания; Германия сключва с Япония договор, известен като Антикоминтерновски пакт.

Две години по-късно пак в Германия е проведен мащабен еврейски погром – „Кристалната нощ“.

Преди 60 години успешно приключва бойкотът на градския транспорт в щата Алабама, след като Върховният съд на САЩ признава, че сегрегацията по расов признак в автобусите е противоконституционна.

Преди 53 години единственият заподозрян в убийството на президента Кенеди, Лий Харви Осуалд, е смъртоносно прострелян по време на преместване в друг затвор.

Преди 35 години в Китай е разрешен частен бизнес.

Преди 34 години генерален секретар на ЦК КПСС става шефът на КГБ Юрий Андропов, инициатор на превантивната контрареволюция и превръщане на държавния капитализъм на СССР в частен – мащабната операция „Перестройка“. Смъртта го прекъсва на подготвителен етап, делото му е довършено от неговото протеже Михаил Горбачов.

В рамките на плана „Перестройка“ преди 27 години Тодор Живков е свален от власт и на негово място се настанява Петър Младенов. Оттогава досега страната ни е в „преход“ от едно безобразие към друго.
Планът, макар и изпълнил главната си задача, изпитва сериозно непредвидено отклонение – разпада се СССР. Сред последиците е забраната в Русия на дейността на комунистическата партия на Съветския съюз и на РСФСР, което става през ноември преди 25 години.

Преди 15 години у нас кандидат на „социалистите“ печели президентските избори. През 2004 в Украйна започва „Оранжевата революция“ – имитация на народен натиск за промени.

Преди 1 година – серия терористични актове в Париж, загиват 130 души. Истеризиране на „бежанския проблем“; предсрочни парламентарни избори в Турция; турските ВВС унищожават на границата със Сирия руски самолет Су-24. Турските летци, тогава почетени като „героите, „защитавали въздушното пространство на отечеството“, през юли тази година се оказаха участници в ислямистки заговор срещу президента Ердоган.


 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *