Сингулярността и бъдещето на човечеството

печат
Япония e страна на роботите. Доскоро обаче те можеха да “работят“ само на конвейерите в заводите на Toyota и Honda, да завиват гайки и сглобяват части на автомобили. В началото на миналата учебна година обаче се случи нещо, приличащо на революция (или на спектакъл): човекоподобният робот Сая, изпълнявал досега ролята на секретарка, манекенка или гледачка на старци, преподаде своя първи урок в едно от токийските училища. Децата останаха предоволни от демонстрацията и поискаха Сая да замести учителката им. Случаят създаде повод да се заговори отново за СИНГУЛЯРНОСТТА – точката, в която изкуственият интелект започва да превъзхожда разума на човека.

Може да звучи като научна фантастика, но много специалисти в областта на компютрите и роботите твърдят, че сингулярността ще настъпи през нашия 21-ви век и то преди средата му. По-малко са тези, които имат общо виждане за това бъдеще време на разцвет на роботите.
По-долу предлагаме няколко потенциални сценария за бъдещето след пресичане на линията на сингулярността, когато хората ще трябва да съжителстват със свръхумните роботи.

1. Деградация или дегенерация на човешкия род
Започваме с най-ужасния от тези сценарии, когато почти всички задачи са предоставени на изкуствения интелект (ИИ) и хората постепенно са изгубили своите способности, които някога са превърнали човека в Homo Sapiens. Някои, като Джоан Слончевски, микробиолог и автор на научнофантастични романи, даже казват, че човечеството вече живее в условията на сингулярност: хората са се отказали от способностите си за навигация, запаметяване или изчисления. Създадени са дори роботи, които вършат най-хуманните човешки задачи – грижите за болни и стари хора.
В крайна сметка хората могат да изпаднат в положението на митохондрии – енергийни станции от живи клетки. Някога те са били независими организми, но погълнати отдавна от бактериите, постепенно са им предали всички свои функции с изключение на получаването на енергия от глюкоза с помощта на изобилните белтъци, разположени по вътрешните им мембрани. Ние също можем да изгубим всички свои способности, регресирайки до точката, в която ще сме се превърнали в доставчици на енергия за роботите.

2. Война с роботите
Този кошмар е сюжет на филма “Терминатор“ – възможността един ден роботите да влязат в битка с хората за господство. Инженерите вече са разработили роботи-мулета и роботи-войници, а дроновете са станали мощен инструмент във “войната с тероризма“. Други пророци на апокалипсиса предсказват, че в настоящия век свръхинтелигентните роботи ще тръгнат на война срещу своите създатели.

3. Разрушаване на околната среда
Доколкото роботите не се нуждаят от въздух, вода или храна, те, за разлика от хората, няма да изпитват страх пред унищожението на своята среда. Съответно съществува голям риск свръхинтелигентните машини да изтощят всички природни ресурси на Земята, казва икономистът Робин Хансън от Университета Джордж Мейсън, автор на книга за сингулярността. Роботронната революция в условията на днешното общество може да задълбочи необратимо съществуващите вече екологични проблеми.

4. Масова безработица
Хората няма да могат да издържат в конкуренцията със ставащите все по-умни роботи, които ги заместват в различните трудови процеси. Макар първоначално да им са се предоставяли сравнително елементарни задачи, към 2045 година те ще бъдат хиляди пъти по-умни от нас, предсказва американският изобретател Реймънд Кърцуайл, известен с едни от най-широко използваните и до днес системи за разпознаване на текстове, речеви и музикални синтезатори.
Роботите вече са заменили голямата част от индустриалните работници и появата на самоуправляващи се машини е на дневен ред, но технологиите, както и по-рано, продължават да се развиват, без да се държи сметка за това как могат да навредят на хората или да ги оставят без работа – казва ученият Бил Хъбард от университета в Мадисън, Уисконсин.

5. Икономически взрив
Когато машините станат сравними с хората по интелект, ще бъде достатъчно да се копират само съответните интелигентни програми с помощта на различните компютри, за да се създават нови “работници“, от които се нуждае икономиката. На селскостопанската революция са били необходими хиляда години, за да удвои нивото на икономиката на човечеството, индустриалната революция го постига за 15 години, а “пост-сингулярната“ икономика ще удвоява производството всеки месец, ако ли не всяка седмица, казват някои експерти. Невероятният ръст на икономиката може да протече толкова бързо, че привържениците на държавността и “пазарната икономика“ изобщо няма да могат да реагират и да следват такова темпо.

6. Усъвършенстване на човечеството
Кибернетичните импланти могат да означават също и появата на по-умни хора, надарени със свръхчовешки възможности. Реймънд Кърцуайл, който понастоящем ръководи редица научноизследователски дейности, свързани със самообучаващите се машини и обработката на естествения език в Google, предвижда свят, в който хората използват киберимпланти, за да станат по-умни, да виждат по-далече и да бъдат по-силни. Това ще ги превърне в киборги, но то не е чак толкова висока цена за придобиването на нови “свръхчовешки“ способности.

7. Безсмъртие
Мнозина, подобно на споменавания неколкократно Реймънд Кърцуайл, считат, че след достигането на сингулярността хората ще престанат да умират. Някои футуристи предсказват бъдеще, в което ще зареждаме компютрите със своя разум, преселвайки се фактически в тях. Други си представят кибернетични импланти за замяна на изгубени крайници и остаряващи органи. Във всеки случай, смъртта ще се трансформира от неизбежен финал на живота в съвсем рядко явление.

8. Роботите и Социалната революция
Ние анархистите считаме, че застрашаващите ни аспекти на Роботронната революция и Изкуствения интелект могат и трябва да бъдат отстранени чрез световната Социална революция, разгръщаща се в ширина и дълбочина, т. е. посредством унищожение на държавите и капитала и създаване на анархокомунистическото общество. При това, ако сингулярната точка настъпи преди средата на ХХI век и роботите наистина са свръхумни, те трябва да участват и ще участват в Социалната революция с нас срещу сегашната политическа и икономическа организация, станала днес много по-лесна за отстраняване бариера за развитието. Ако пък Социалната революция изпревари настъпването на сингулярния момент, те ще ни помагат в усъвършенстването и разширяването на обхвата на анархокомунизма в планетарни мащаби.

Феранте Пала


 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *