Скръбна вест

печат
На 1 юли 2019 г. в Стара Загора на 95-годишна възраст почина един от ветераните на анархистическото движение в България

Желязко Радев Петков

Роден е на 17.11.1923 г. в с Бяло поле, община Опан, Старозагорска област, където завършва основното си образование. Приема идеите на анархизма през 1944 г. и организира група от млади анархисти – всички от Бяло поле.
През 1951 г. ДС започва да ги тормози. Шест души от групата, между които е и Желязко, решават да емигрират във Франция. На 8 април 1951 г. са заловени в Ихтиманския балкан. Двама от тях са убити, а другите – съдени.
Желязко е осъден на 10 години затвор. До 1953 г. е в Шуменския затвор, а след това е изпратен в Белене, където остава до пролетта на 1956 г. Скоро след освобождаването му, заради Унгарските събития, пак е изпратен в Белене до 1959 г.
С жена си Господинка се събират през 1943 г. Ражда им се син Димитър, с който живееха до последно в сговор, взаимна обич и уважение. Има внук, внучка и правнуци.
Работи като заварчик в родното село и в Стара Загора.
До последно Желязко Петков се интересуваше от движението на анархистите в България и по света, четеше книги, поставяше въпроси, даваше своето мнение. Беше редовен абонат и читател на вестник „Свободна мисъл“ и помагаше със средства за издаването му.
Погребан е в Стара Загора.
Нека е светла паметта за него!

ФАБ
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.