Солидарност срещу ескалацията

Икономическите и политическите сили започнаха безпрецедентна глобална атака срещу народите в периферията на капитализма – с войни, военни операции, сваляне и налагане на нови режими.
В този процес съперничеството между държавите, между Гърция и Турция, се засилва, ускорява се подготовката за война. Тяхната цел е да установят изключителна икономическа зона за експлоатация на енергийните ресурси и контрол върху енергийните търговски маршрути в Егейско и източно Средиземно море.
В действителност това е опасно възраждане на старото противопоставяне, което обслужва интересите на босовете в Гърция и Турция, на големите мултинационални добивни компании и да разпределя контрола и експлоатацията на региона сред междудържавните структури, които системно разгръщат противоречията си върху него. Причината глобални капиталистически сили като САЩ и Франция и междудържавни военни структури като НАТО да се проявяват в този конфликт със своите усилия да поддържат по-силно военно присъствие в този важен стратегически регион на югоизточното Средиземноморие е търсенето на по-доходоносен баланс на силите от днешния.
Активизирането на Гърция в конфликта с разполагането на военни части в Егейско море е потвърждение на нейните полицейски услуги към ЕС и НАТО в региона. Политическото, военното и енергийното сътрудничество с Египет, Кипър и Израел е в тази посока.
Включването на Турция в надпреварата – от нашествието в Рожава до съглашението с Либийското правителство на националното съгласие и разполагането на бойни кораби в Средиземно море – са сериозни тактически ходове в стратегията за превръщане в значим регионален играч в съперничеството между глобалните сили.
Ескалацията на конфликта в източното Средиземноморие от страна и на двете държави може да засегне и Кипър – друг проблем, който трябва да бъде решен. Около Кипър кръжат изтребители и крайцери, населението е под опасност от държавна агресия.
Както гръцката, така и турската държава раздухват национализма, нетолерантността и омразата в контекста на нарастващото съперничество. Целта им е да насаждат страх в обществото, да убедят огромното мнозинство, ограбвано и жестоко експлоатирано от държавата и босовете, че има общи интереси с политическия и икономическия елит, който го управлява.
От своя страна, като анархисти от двете страни на Егейско море, ние познаваме живота във война, обедняването и мизерията, възходът на национализма и фашизирането, които са опустошителни за човечеството. Убедени сме, че класовата и международната солидарност, организираната контраатака на потиснатите класи и преодоляването на света на държавност и капитализъм на глобално ниво могат да създадат нужните условия за създаването на общество на свобода, равенство, мир и справедливост, без експлоатация, война и безсмислено противопоставяне.

Да съживим борбата за Социална революция, за Анархизъм и Свободен комунизъм! •

Devrimci Anarşist Faaliyet (Революционно анархистко действие (Турция)).
https://anarsistfaaliyet.org
Αναρχική Πολιτική Οργάνωση – Ομοσπονδία Συλλογικοτήτων (Анархистка политическа организация – федерация от колективи (Гърция)).
http://apo.squathost.com


print

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *