Солидарност с арестуваните анархисти в Русия

печат
През март в редица страни се провеждат акции – част от „Балканска седмица на солидарност с арестуваните анархисти в Русия“. В България е избрана датата 15 март – Международният ден срещу полицейската бруталност. По време на протест пред Руското посолство са издигнати банери „ФСБ – главният терорист“, „Нито един другар в ръцете на държавата“, „Не на мъченията и полицейските репресии“, „Свобода за задържаните анархисти“. Няколко дни по-късно е прожектиран и документален филм, свързан със случая. През 2018 г. акции за солидарност с арестуваните анархисти се провеждат и на други места в Европа.

Накратко за случая „Сеть“:
През октомври 2017 г. руските специални служби (ФСБ) изфабрикуват широкомащабно наказателно дело срещу политически активисти (анархисти и антифашисти), които обявяват за членове на терористичната организация, наречена „Сеть“ (The Network, „Мрежата“). Руските власти твърдят, че обвиняемите са планирали и подготвили терористични актове, които трябвало да се проведат по време на предстоящите президентски избори през март 2018 г. и Световното първенство по футбол през лятото на същата година.
В гр. Пенза са задържани Егор Зорин, Иля Шакурски, Василий Куксов, Дмитрий Пчелинцев, Арман Сагинбаев и Андрей Чернов. В Санкт Петербург ФСБ арестува Виктор Филинков и Игор Шишкин. В момента Иля Капустин е свидетел, но списъкът със задържани за момента включва над 10 имена. Роднините на арестуваните съобщават, че техните близки са измъчвани, за да се изтръгнат от тях изфабрикувани признания. Всички задържани в този случай са в тежко положение и силно се нуждаят от подкрепа и солидарност. •

К. Молотов


 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.