Солидарност с въстаналите в САЩ

печат

ОБЩО послание на анархистки федерации

На 25 май в Минеаполис, САЩ четирима полицаи арестуват Джордж Флойд за предполагаемо използване на фалшива двадесетдоларова банкнота.
След като му слагат белезници, трима от тях го повалят и задържат на земята, докато полицай Дерек Шовин го души повече от осем минути, дори след като той очевидно е загубил съзнание – публична екзекуция.
Полицейското насилие в САЩ е едно от основните оръжия на държавата, която го използва безразборно, за да пази властта си. Инициатор и участник в стотици империалистически военни операции, американската държава бомбардира цивилни и ограбва капиталистическата периферия, тероризира не само планетата, но и собственото си население, особено бедните му слоеве – предимно африканци и индианци.
Строгото класово разделение на американското общество, в което малък елит притежава огромната част от богатството на страната, където хиляди работници загиват заради лоши условия на труд, стана още по-безочливо с развитието на пандемията, когато стана очевидно, че основната маса от жертвите са от най-бедните, отритнати и репресирани класи.
Хората от тези класи и расови общности заляха стотици градове в САЩ през последните дни, влязоха в сблъсъци с полицията, строяха барикади, палиха полицейски участъци и разрушаваха символи на капитализма. Хиляди хора се вдигат на бунт, вбесени от смъртоносния расистки репресивен апарат, от задушаващите експлоатация и репресии, и отказват да признаят властта на полицията, армията и националната гвардия. По заповед на президента Тръмп репресивният апарат тероризира протестиращите с масови арести, гумени куршуми и дори убийства на протестиращите, осмелили се да влязат в леговището на звяра и да се изправят срещу жестокостите на държавата и капитализма.
На страната на въстаналите американци застанаха хиляди борци – от Мексико и Бразилия до Англия, Франция, Белгия, Гърция, Палестина и Израел. Те понесоха знамето на революцията в САЩ в борбата срещу репресиите, насилието, расизма, бедността и експлоатацията. От протестите и уличните сблъсъци за Джордж Флойд и всички убити от полицията на САЩ, сблъсъците в Мексико заради смъртта на Джовани Лопез, пребит до смърт от полицията заради това, че не носил маска пред собствения си дом, протестите срещу кръвожадната фашистка политика на правителството на Болсонаро в Бразилия, общата борба на палестинци и израелци срещу съвременния апартейд на Нетаняху, чиято последна жертва е Ихад Елкхалак, премахването на символите на робството по улиците на Англия, до класовите и социални борби във Франция, които продължават да се засилват, независимо от репресиите и насилието.
Това са братята и сестрите от нашата класа, които се борят за оцеляване по всички кътчета на света и вдигат юмрук срещу жестокостта на държавата и капитализма и изпращат послание до всички съпротивляващи се хора. Те са репресираните и експлоатираните, които осветяват пътя на съпротивата, те поддържат революцията жива и се борят за премахването на държавите и капитализма, за социална солидарност, равенство и свобода!

БЕЗ СВОБОДА НЯМА МИР

РАЗЛИЧЕН СВЯТ НЕ Е ВЪЗМОЖЕН, ДОКАТО СЪЩЕСТВУВАТ ДЪРЖАВАТА И КАПИТАЛИЗМЪТ

БОРБА ЗА СВЕТОВНА СОЦИАЛНА РЕВОЛЮЦИЯ

Анархистки федерации от Словения, Хърватия, Италия, Гърция, Франция, Белгия, Мексико, Иберия, Аржентина, Британия и др.


 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *