„Социализъм“ с китайска… муцуна

печат
» » » продължава от миналия брой

Възниква въпросът: как да спечелим рейтинги или поне да не ги загубим? Властите в Жунчен казват, че това е много просто. Достатъчно е да спазваш закона, да погасяваш заемите си навреме, да плащаш данъците, да спазваш правилата за движение (за всяко нарушение освен административната глоба се премахват и пет рейтингови точки), да не нарушаваш морално-етичните устои на обществото и всичко ще бъде наред. Не почистил двора от кучешките изпражнения – минус пет точки. Съпроводил възрастен съсед до клиниката – плюс пет точки, пояснява китайският информационен ресурс „Хуанцюван“.
Проблемът идва оттам, че когато не е ясно посочено какво е възможно и какво – не, започва административният произвол. На практика могат да пострадат невинни хора. Представете си ситуация: мъж слага нестандартни джанти на колата си и потегля от Жунчен за топлия Гуанджоу. Километражът тогава не отчита съвсем точно, по пътя камерите петнадесет пъти са заснели леко превишаване на скоростта и ето ти минус 75 точки от кармата. След завръщането си разстроеният шофьор отива в аптеката, за да си купи успокоително. Плаща с мобилно приложение, което предава информация за покупката, където трябва. Системата го оценява като психически нестабилен и отново понижава рейтинга му. В резултат на това образцовият патриот и квартален активист вече не е подходящ дори за таксиметров шофьор.

Как работи системата?

За юридическите лица правилата на играта са формулирани малко по-ясно. Фирмите се проверяват за съответствие на дейността им с екологични и правни норми, условия на труд и безопасност, проверява се финансовата им отчетност. Ако няма жалби, на компанията се присъжда по-висок рейтинг и тя се ползва с преференциален данъчен режим, добри условия на кредитиране, по отношение на нея административните процедури се опростяват на принципа „приемане при непълен комплект“. Това означава, че ако при контакт с някой орган фирмата е представила непълен набор от документи, нейната молба все пак ще бъде приета за обработка, като липсващите документи може да бъдат предадени по-късно или дори да бъдат изпратени сканирани.
Тези с нисък рейтинг са осъдени на скъпи заеми, по-високи данъчни ставки, забрана за емитиране на ценни книжа, забрана за инвестиране във фирми, чиито акции се търгуват на фондовата борса, както и необходимост от получаване на държавно разрешително за инвестиране дори в онези отрасли, достъпът до които по принцип не е ограничен по никакъв начин.
Как точно ще функционира системата за оценка на социалното доверие за физически лица обаче остава загадка. Какво е известно в момента? Данни за едно лице ще се събират от всякакви държавни агенции, правоприлагащи органи и общински власти от една страна. От друга страна – това е посочено в програмата на Държавния съвет, – данните ще се събират от осем частни компании.
Това огромно количество данни ще отиде до Общокитайската обединена платформа за кредитна информация, която между другото вече работи. Тя ще обработва този масив от данни и ще формира оценките. Фирмените рейтинги могат да се видят в Националната система за публична информация за кредитите за компании, а за частните лица – в информационния портал Credit China.
Първите две от осемте частни компании, които събират информация, са Alibaba и Tencent. Защо са избрани тези компании е ясно. Tencent е собственик на приложението за съобщения WeChat, което се използва от 500 милиона души, а Alibaba е най-голямата платформа за електронна търговия, която се използва от 448 милиона китайци и има продажби за над 23 милиарда щатски долара. Освен това Tencent и Alibaba развиват активно финансовите технологии: услугите за мобилни плащания на двете компании – Alipay и WeChatPay – държат 90% от пазара на мобилни плащания в Китай, чиито обем достига 5,5 трилиона долара.
Каква информация могат да събират тези компании? Най-ценната. Пазарът на мобилни приложения предлага почти неограничени възможности. Известно е какво купуваш, къде купуваш. По геолокацията може да се проследи къде се намираш и по кое време. Може да се оцени реалният ти доход, сферата на твоите интересите, да се проследи с кого и за какво разговаряш и какво си прочел. Какви постове в социалните мрежи пишеш, какво съдържание харесваш. Alibaba, която притежава не само платформата Alipay, но и 31% от Weibo – най-голямата китайска служба за микроблогове с 340 милиона потребители, – знае за китайците може би повече, отколкото Министерството на държавната сигурност.
Между другото Alibaba вече пусна своята собствена рейтингова система Sesame Credit. По какъв алгоритъм се изчисляват рейтингите фирмата пази в тайна. Известно е само, че рейтингът зависи от това дали си посочил истинското си име при регистрация на акаунт в социалните мрежи, какво пишеш, какво си прочел и дори кой ти е приятел. Ако твоите приятели са хора с нисък рейтинг, твоят рейтинг също спада. Затова е по-добре да не се мотаеш с неблагонадеждни лица.
Според Ли Инюн, технически директор на Sesame Credit, покупките влияят върху рейтинга. Цитат от интервюто му със списание Caixin беше широко разпространен в интернет: тези, които играят компютърни игри по 10 часа на ден, ще бъдат считани за неблагонадеждни, а тези, които редовно купуват памперси, вероятно са отговорни родители и техните рейтинги ще растат.
Тази тема се обсъжда усилено сред потребителите на Weibo, аналог на Twitter. Твърдят например, че ако поддържаш повече от 1000 юана в Alipay, правиш малки покупки поне веднъж на всеки три до пет дни, използваш различни услуги на Alibaba, рейтингът ти в Sesame Credit ще нарасне значително… Така консуматорството може да бъде един от основните фактори за благонадеждност. •

Леонид Ковачич

(следва)


 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *