„Социализъм“ с китайска… муцуна *

печат
За съвременен Китай трайно се е залепил образът на голяма копирна машина, която може само да възпроизвежда чужди постижения с леки изменения. Сега изглежда обаче, че е дошъл моментът китайците да дарят света със свое собствено изобретение, сравнимо по мащаби с хартията, барута и компаса, които някога създадоха: Китай изобретява цифровата диктатура.

Кой е идейният вдъхновител?

Представете си свят, в който има висш разум с всевиждащо око, което знае за вас повече, отколкото вие самите. Всяко ваше действие се оценява, дори дребните грехове не остават незабелязани и ви се записват с минуси, а добрите дела подобряват вашата карма. Човечеството отдавна се е замисляло над това: общо за всяка религия е съществуването на постулат, че можеш да измамиш или да бъдеш измамен, но небето вижда всичко и със сигурност ще те възнагради за това, което си заслужил. В продължение на хилядолетия такава картина на света съществува само на нивото на вярата, но сега, с появата на новите технологии, тя се превръща в реалност. Всевиждащото око на 21 век е пристигнало в Китай и името му е Система за социален кредит.
По-точният превод на този термин по смисъл е Система за социално доверие. За създаването на такава система се е мислило още при бившия президент на Китайската народна република Ху Дзинтао, управлявал страната от 2002 до 2012 г. През 2007 г. са публикувани Някои бележки на канцеларията на Държавния съвет на КНР относно създаването на Система за социален кредит.
Тогава проектът е много подобен на разширената система за оценка на платежоспособността на кредитополучателя, която се извършва от компанията FICO в САЩ. Използвайки международния опит, да се усъвършенстват системите за точкуване в областта на кредитирането, данъчното облагане, изпълнението на договори, качеството на продуктите – такава е задачата, поставена в китайския документ.
След като Си Дзинпин идва на власт, Държавният съвет на КНР публикува през 2014 г. нов документ – Програма за създаване на Система за социален кредит (2014–2020). В него системата е променена до неузнаваемост.
От програмата следва, че до 2020 г. (тоест до днес) не само всяка компания, но и всеки жител на континентален Китай ще бъде проследяван и оценяван от тази система в реално време. Оценката на доверието във физическите лица ще бъде свързана с личната му карта. Оценките ще бъдат публикувани в централизирана база данни в интернет със свободен достъп.
Отличниците с висок рейтинг ще се ползват от различни социални и икономически привилегии, а тези с лош рейтинг ще трябва да страдат – те ще бъдат поразени с пълна сила от административните санкции и ограничения. Основната задача – и това е изрично подчертано в Програмата на Държавния съвет – е тези, които са оправдали доверието, да се радват на всички предимства, а онези, които са го загубили, да не могат да направят и крачка.
В средата на декември 2016 г. на заседание на Политбюро на Централния комитет на ККП Си Дзинпин заявява: За да се преборим с острия проблем на липса на доверие, трябва да се заемем твърдо със създаването на система за оценка на благонадеждността, обхващаща цялото общество. Необходимо е да се усъвършенстват както механизмите за насърчаване на добросъвестните граждани, така и механизмите за наказване на нарушителите на закона и загубилите доверие, така че човек просто да не смее да загуби [нашето] доверие.
Разбира се не е известно със сигурност кому точно във висшето ръководство на КНР принадлежи идеята за създаване на такава система, но предвид факта, че тя се е преобразила след идването на власт на новото поколение лидери, а също и вниманието, което настоящият председател на КНР отделя на „борбата с корупцията“, може да се приеме, че идейният вдъхновител на всевиждащата система за социален кредит, комуто китайците трябва да благодарят, е самият Си Дзинпин.
За създаването и прилагането на системата очевидно отговаря Държавният комитет за развитие и реформи. Именно той публикува различни доклади за това как напредва работата по внедряването на системата за социален кредит. Текущата работа се ръководи от заместник-ръководителя на Комитета за развитие и реформи Лиан Уеян. Той също така провежда съвещания с браншовите ведомства и асоциации, като им съобщава инструкциите, получени от първите лица на страната.

Приказният град

Системата вече работи в пилотен режим в около тридесет китайски града. Град Жунчен в провинция Шандун става лидер в тази област. На всички жители на града (670 хиляди души) се дава начален рейтинг от 1000 точки. По-нататък, в зависимост от тяхното поведение, рейтингът им се повишава или понижава. Различна информация за живота и дейността на всеки гражданин постъпва от общинските, търговските, правоохранителните или съдебните органи в единен информационен център, където се обработва с помощта на технология за обработка на големи масиви от данни, а рейтингът на гражданите съответно се вдига или пада. В Жунчен единният информационен център анализира не по-малко от 160 хиляди различни параметъра от 142 институции. Системата на доносите също се насърчава активно. На гражданина, донесъл където следва за лошите дела на съседа си, му се полагат поне пет точки.
Системата няма нито един документ, в който ясно да е посочено какво може и какво не може да се направи и какво ще се случи в един или друг случай. Известно е само, че ако твоят рейтинг е повече от 1050 точки, тогава си примерен гражданин и си маркиран с три букви ААА. С хиляда точки можеш да разчиташ на AA. С деветстотин – на Б. Ако рейтингът ти падне под 849 – вече си подозрителен носител на рейтинг С, – ще бъдеш изхвърлен от държавна или общинска служба.
Тези, които имат от 599 точки надолу, не са за завиждане. Те са включени в черния списък и белязани с D. Стават социални изгнаници, не се наемат на почти никаква работа (дори като таксиметрови шофьори), не им се дават заеми, не им се продават билети за високоскоростни влакове и самолети, не им се разрешава да наемат кола и колело без депозит. Съседите ги отбягват като чумави, защото не дай боже някой да види, че общуваш с човек D – веднага ще донесе и рейтингът ти също ще падне стремглаво.
Още няколко примера за това как хората с различни рейтинги живеят в Жунчен: на тези с рейтинг АА и по-висок се дава потребителски кредит до 200 000 юана без обезпечение и без поръчители при намален лихвен процент. Всеки с рейтинг А може да бъде приет в болницата без гаранция, ако цената на лечението му не надвишава 10 000 юана. При рейтинги AA и AAA необезпечената сума се увеличава съответно до 20 и 50 хиляди юана. „Светците“ с рейтинг ААА ще бъдат придружавани от прага на болницата или клиниката от младши медицински персонал безплатно и ще им се оказва всякаква помощ. Ако е необходимо, ще им се даде инвалидна количка без обезпечение, жените ще бъдат тествани за ранно откриване на рак на маточната шийка и мамография без предварително записване. Здравите жители на Жунчен с рейтинг A+ ще получат велосипед под наем без депозит и първите час и половина ще бъдат безплатни за каране. За сравнение: на притежаващите рейтинг C ще бъде даден мотор само с гаранция от 200 юана. •

Леонид Ковачич (Русия)
(следва)


* (заглавието е на преводача)


 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *