Сталин – доносник на царската полиция

печат

По случай 140 години от рождението му


Публикацията е невъзможна. Ще излезе, че в продължение на 30 години страната ни е била ръководена от агент на царската тайна полиция.
Н. С. Хрушчов

До канцеларията на главния началник.
От Йосиф Висарионович Джугашвили, задържан под стража в градския затвор в Батуми
Най-покорна молба
Нарастващата, задушаваща кашлица и безпомощното положение на възрастната ми майка, оставена от съпруга си вече 12 години, която вижда в мене единствената опора в живота си, ме кара да се обръщам за втори път към Службата на главнокомандващия с най-покорна молба да ме освободят от арест под полицейски надзор.
Моля, канцеларията на главнокомандващия да не оставя без внимание и да отговори на молбата ми.
Вносител на молбата Йосиф Джугашвили
1902 г., 23 ноември

Донесение от началника на московския отдел на службата на Охранката А. Мартинов от 1 ноември 1912 г., адресирано до директора на Управлението на полицията С. П. Белецки, под № 306442, е отпечатано на бланка на царското Министерство на вътрешните работи. В него се каза:
През последните дни на миналия месец октомври през град Москва мина и се свърза със секретния сътрудник на поверения ми отдел „Портной“ [псевдонимът е изписан с червено мастило] … Йосиф Висарионов Джугашвили, носещ партиен псевдоним „Коба“ … Тъй като именуваният „Коба“ остана в Москва само един ден, той обмени секретна агентурна информация за последните събития от партийния живот и след това замина за Санкт Петербург … В поверителния разговор с горепосочения секретен сътрудник „Коба“ е съобщил следната информация за настоящата ситуация и за дейността на Руската социалдемократическа работническа партия:
В Санкт Петербург се сформира Северното областно бюро, в състава на което се включиха трима души:
A) Някой си Калинин, участвал в Стокхолмския конгрес на партията. (С фамилия Калинин, в работата на гореспоменатия конгрес участваха двама: а) Калинин, работещ в Обуховския завод зад Невската застава, около 25-27 годишен блондин, с удължено лице, женен и б) изгоненият административно от Москва през 1910 г. селянин от Яковлевската околия в Ковчевския окръг на Тверската губерния М. И. Калинин, монтьор на градския трамвай.
Б) Дърводелецът Правдин, който е работил от 1907 до 1908 г. в Балтийската корабостроителница. Отличителните му признаци са: около 30–32 години, със среден ръст, пълен, къдрав блондин, без брада, с големи мустаци, провиснали силно, с торбички по бузите и
В) Напълно неизяснено лице
… в) Общото наблюдение на партийната работа се възлага на един от депутатите на фракцията на Социалдемократическата партия в Думата, като на последния се дава право на глас, участие и намеса в аспекти на работата всички без изключение; за тази роля е набелязан членът на Държавната дума от Московската губерния Малиновски.
В края на доклада си А. Мартинов пише:
Представеният понастоящем агентурен материал не е бил съобщаван на никого, за да се избегне възможността за засечка или провал на агентурния източник.

Както се казва – без коментарии! •

Превод Георги Константинов
По материали от http://www.intelros.ru/readroom/alternativi/alternativy-3-2011/11454-stalin-i-oxranka-o-chem-govoryat-dokumenty.html


 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *