Стивън Хокинг и ние

печат
Този гениален учен склопи наскоро очи и неговата значимост бе призната от колегите му и от мнозина държавни глави. Признанието на една личност влече автоматично със себе си, че ние споделяме макар и частично нейните позиции и същевременно принадлежим към една и съща култура. В случая става дума за Англия и формирането на Хокинг в една християнска и буржоазна среда. Стивън Хокинг посвещава силите си на науката, а не на военнопромишления комплекс, държавните или частните лаборатории. Той не печели много от своите открития и авторските права на книгите си, определено много по-малко от Агата Кристи, Жорж Сименон или футболната звезда Диего Марадона.
От 2010 година той не престава да отхвърля хипотезата на верующите, че светът е сътворен от някакво божество. В книгата „Великият замисъл“, написана заедно с Леонард Млодиноу, физик и автор на книги за популяризиране на тайните на науката, те оповестяват своето заключение:

Логично е да се задава въпросът кой или какво е създало вселената, но ако отговорът е Бог, тогава въпросът просто се отклонява до това кой е създал Бог. Този възглед приема, че има нещо, което няма нужда от създател, и това нещо се нарича Бог. Това е така нареченият аргумент на първопричината за съществуването на Бог. Ние твърдим обаче, че е възможно на тези въпроси да се отговори изцяло в рамките на науката и без да се търсят божествени същества.

Ако тази книга разтърси духовете на мнозина вярващи, трябва да признаем, че Стивън Хокинг няма скрупули да влиза в диалог с папите (с предишния и настоящия в 2016 година), без да промени нищо от това, което е публикувал и декларирал публично. Друго мнение на Хокинг, изказано пред медиите, също не бе оценено от буржоата:

Ако машините произвеждат всичко, от което се нуждаем, резултатът ще зависи от това как ще се разпределя продукцията. Всеки би могъл да живее в охолство, ако богатството, осигурено от машините, се разпределя поравно с другите, но мнозинството от хората могат да се окажат бедни, ако собствениците на машините успеят да образуват противоположно лоби за преразпределение на богатството. Досега изглежда тенденцията е склонна да следва втория вариант, с една технологична ориентация, която само ще увеличи неравенството. (15 октомври 2015 г.)

Тази констатация на Стивън Хокинг, че обикновено капиталистите са печелившите, може да се добави към това, че той не споменава Маркс, Бакунин и Кропоткин, дори в 2017 г. за стогодишнината от революцията на свободните съвети. Позитивният аспект на гледната точка на Стивън Хокинг е двоен: има отхвърляне на капитализма, защото е една хищническа икономическа и социална система и едновременно се твърди, че все още нямаме инструмент за победа над експлоататорите.
Ето защо този инструмент трябва да се изгради, като вземем предвид провалите на така наречените научни социалисти с пирамидална структура, подобна на тази на капиталистите (която води до същото социално потисничество); и като помним приоритета на проблемите, които трябва да бъдат решени, например смъртността на децата или умствената и физическа проституция на индивидите (потъпкване на другите, за да се засили йерархията, като се пренебрегва солидарността; съюзяването с потисниците срещу другите и пр.). •

Франк Минц


 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.