Събитията, описани в Библията, никога не са се случвали

печат
Великите събития, описани в Библията, никога не са се случвали.
Това е заключението на израелски учени, основаващо се на многогодишни разкопки. Стените на Йерихон не са унищожени от свещеници със звука на техните тръби, защото просто ги е нямало там, казват учените. Ханаан, Обетованата земя на израилтяните не е била заобиколена от стени, „стигащи до небето“, както пише в Библията.
Ето защо героизмът на завоевателите, за които се твърди, че са се борили срещу превъзхождащите ги по сили ханаанци, е богословска реконструкция, която не се основава на факти – твърди археологът Зеев Херцог, един от най-известните археолози в университета в Тел Авив.
На базата на всички резултати от разкопките, по-голямата част от учените в областта на археологията, на библейските изследвания и историята на еврейския народ, са на мнение, че събитията, описани в Библията, са легенди, каквато например е легендата за Ромул и Рем.
Професор Херцог казва: Тези разкопки ни доведоха до заключението, че израилтяните никога не са били в Египет, никога не са скитали в пустинята, никога не са завладявали земя, за да могат след това да я предадат на дванадесетте племена. Нито едно от централните събития в историята на евреите не се потвърждава от това, което сме открили. В „Изход“, например, може да става дума само за няколко семейства, чиято история е разширена и „национализирана по богословски причини“.
Такава наистина революционна гледна точка трудно се възприема от много хора. Най-трудна за разбиране е историята на Великото царство на Давид и Соломон, станало, според Писанието, най-висшата точка на политическата, военната и икономическата мощ на народа на Израел. Според Книгата на царете, то се простирало от брега на Ефрат до Газа. Според Херцог обаче това не отговаря на историческата реалност.
Величието на царството на Давид и Соломон е епос, а не история. Може би най-новото доказателство за това е, че ние така и не научихме как се е наричало то – казва Херцог, – макар че Йерусалим целият е разкопан.
Разкопките дават внушително количество материали, отнасящи се за периоди преди и след съществуването на Обединеното царство на Давид и Соломон. Нищо не потвърждава съществуването му, нито един чиреп и това не означава, че археолозите са търсили на грешното място. Те са открили множество свидетелства, че по времето на Давид и Соломон Йерусалим е бил неголямо селище, в което не е имало нито централен храм, нито царски дворец.
Давид и Соломон са били властници в племенни княжества, които са контролирали малки райони: Давид – в Хеброн, а Соломон – в Йерусалим. Едновременно с това, на хълмовете на Самария е възникнала отделна държава. Израел и Самария са били изначално две отделни и понякога враждуващи царства. •

По материали от израелски и американски научни издания


 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.