С какво каракачаните са по-добри от циганите?

печат
Такъв въпрос е срамен, безсмислен и несъстоятелен за анархистите, защото ние, вместо да искаме „интеграцията“ на каракачаните или на който и да е друг етнос в РБ, сме за СВОБОДАТА, РАВЕНСТВОТО И БРАТСТВОТО с всички човешки същества, етноси и народи. Въпросът е предназначен за негово високо превъзходителство Красимирос Каракачанос – вожд на „революционерите“ от ВМРО, вицепремиер, м-р на войната и агент „Иван“ от политическата полиция на Живковата диктатура (шесто у-ние на ДС).
И каракачаните, като циганите са номади. И тях „преди 9-ти“ започват да ги „интегрират“, а „след 9-ти“ им забраняват да напускат пределите на „народната република“, като през 50-те години на ХХ век ги „възраждат“, вземат им овцете, сменят гръцките окончания на имената с български и ги принуждават да водят „уседнал живот“. Няма статистика за процента на вербуваните от „органите“ каракачани, но с положителност не отстъпва на патриотичните привърженици на българщината, чийто процент се движи около 25% и със сигурност е значително по-голям от този на доносниците-цигани.
Ако разгледаме въпроса в личен и осъвременен план, м-р Каракачанов, като останалите патриотари, обвинява циганите, че са неграмотни престъпници, които трябвало да се „интегрират“ с „желязна ръка“, да се „възродят“ или… сегрегират и най-добре да ги снабдят с еднопосочен билет за „Сатурн“.
Кражбите и убийствата, които Каракачанов вменява на циганите, не са придружени от никаква статистика, освен от раздути от медиите и събратята му битови истории като бития командос, за което деяние той иска най-тежко наказание. Вместо да изработва фашизоидни расистки „концепции“, би могъл да поиска от раздутия щат на подчинените си да съставят сравнителни таблици за процентното разпределение на битовата и най-вече на организираната (и узаконена) престъпност не толкова по етноси, колкото по професии – например едно сравнение на броя и тежестта на престъпленията, извършени от циганите, които ровят в кофите за боклук, и тези на „пазителите на реда“ от митниците, КАТ или полицаите, които, доейки „средната класа“, ѝ „гарантирали спокойствието“. Няма да говорим и за „комисионните“ от сделката за самолетите, която дори да е само 2% от стойността им (1.8 млрд. лева), ще се закръгли на няколко десетки милиона. Те сигурно далеч ще надхвърлят сумата от всички цигански кражби, но никой не повдига въпроса за „интегрирането“ на г-н министъра. Що се отнася до броя на убийствата, извършени от психопатологични типове, които се срещат във всички етноси, той е несравним с милионите жертви във войните, за които професионалните убийци от армията получават награди, ордени и прослава… Трябва да споменем и за циганските барони, които непрекъснато навират в очите ни и които не са повече от един на хиляда сред малцинството. Те са истински бедняци в сравнение с отечествените „черепи“, разни „олигарси“ и др. „честни частници“, срещу които радетелите за „българщината“ не си отварят устата, не смеят да гъкнат и се чувстват поласкани когато гангстерите и мошениците ги поканят на „коктейлите“ си и на другите ешмедемета…
Но хайде да ги оставим заедно с превъзходителството на мира и да преминем към нравите, обичаите и традициите на значителна част от масата на доминиращия етнос. Според византийските хронисти препитанието на прабългарите било от „лов, риболов и грабежи“, но от това не можем да генерализираме, г-н вицепремиер (може би етимологията е от виц?). Не трябва да обобщаваме и да кажем, че всички прабългари или вси цигани са хайдучаги – нали сте за „правова“ държава, където отговорността е лична… И с грамотността положението не е много по-розово: проучванията сочат, че 56 % от деветокласниците не разбират прочетеното, а какво ли ще да е при завършващите основното си четвъртокласно училище?
Време е да оставим политическата гаргара и да погледнем статистиката в… очите: днес, в началото на 2019 година, 25% от възрастовата група от 0 до 29 години, тоест един от всеки четири сънародници, е „ром“. След още едно поколение всеки втори „български гражданин“ ще е от цигански произход.
Пропастта между ромите и останалата част на обществото расте. Това се наблюдава и при младежите. Според Първан Симеонов от „Галъп Интернешънъл“:
Като че ли няма една младеж, има цигани, роми или както искате ги наречете и всички останали. Пропастта е много сериозна и това е един от най-тъжните изводи, който правя от това поредно мащабно изследване. Отчуждението е факт и житейските траектории на тези хора са различни. Без постоянното напомняне за това, ние не просто няма да адресираме проблема, но след време, когато си мислим за възпроизводството на политическия елит, както и въобще за възпроизводството, ще имаме две паралелни реалности.
Това е положението и никакви „концепции“, контрамерки и „етнически прочиствания“ не ще го променят. Затова искам да обърна вниманието, ако не на всички ФАБ-ианци, АРС-ианци, Антифа и фабриканти (да ме простят, ако съм пропуснал някои) или поне на тези от тях, ако изобщо има такива, които мислят сериозно за Социалната революция:
Изводът е един. Скоро и то много по-скоро, отколкото ни се струва, основният резерв на революционния потенциал ще е в гетата. Там ще бъдат младите, безработните, гладни и жадни за справедливост жители на РБ. Следователно, когато сред нас се появят отново апостоли – агитатори и организатори от рода на Шейтанов и Икономов, – по-голямата част от времето, силите и саможертвата им трябва да се насочи към тях. А това предполага още от сега търсене на контакти, запознаване с психологията, манталитета, защо не с езика и със социалните им проблеми, както и решенията, които нямат нищо общо с предлаганите от НПО-тата „филантропски“ или от Каракачаните неонацистки „концепции“, които в едно друго време щяха да предвиждат и откриването на оборудвани с газови камери и крематориуми „ТВО“-та (трудово-възпитателни общежития). •

Георги Константинов


 

(2) коментара

  • Mария Лоловаа

    Каракачаните се различават коренно от циганите по всичко – по визия, начин на живот, личностни качества и принос към обществото в което живеят. Да, въпросът наистина е несъстоятелен. Циганите в масовия случай са мургави, мръсни, необразовани, без постоянна работа поради липса на образование и трудови навици, живеещи в мизерни гета и често ограбвайки труда и имуществото на околните. Каракачаните не се различават от българите по външен вид, високо образовани /с висше образование са около 65% от хората до 50 год./,лекари, учители, икономисти, държавни служители, квалифицирани и дисциплинирани работници, земеделски стопани и собственици на малки и големи фирми. Живеят в чисти и добре подредени жилища .Работят за себе си и обществото. В миналото също са живеели разчитайки на своя труд. Въпреки, че са им отнели основния поминък, те бързо са се преориентирали като са намерили образованието като средство за просперитет. Когато говоря за циганите изключвам един малък процент интегрирали се от тях. Докато каракачаните са се интегрирали на сто процента.

    • Хубаво… Но щеше да е по-хубаво, г-жо Лолова, ако бяхте прочели статията 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *