Технологичната сингулярност ще настъпи през 2047 година

печат

Законът на Мур ще престане да действа към 2020–2025 г., така че
сингулярността не се очаква да настъпи.
Из Доклада за 2017 г. на авторите и експертите от Римския клуб

 

Технологичната сингулярност (от латински: singularis – единствен; повратна точка) е конфигурация или положение на механизъм или машина, от което нататък последващото ѝ поведение не може да бъде предвидено. И още – точка, от която нататък машината надминава човешката интелигентност. В отговор на въпроса кога ще настъпи технологичната сингулярност специалистите дават различни прогнози. Най-оптимистичните са за 2030 год. Главният изпълнителен директор на Softbank – мулти-национален японски телекомуникационен и интернет-гигант – Масайоши Сон счита, че компютрите ще надминат човешката интелигентност през 2047 г.
В тази прогноза през 2017 г. Сон разкрива: Един от чиповете в нашите обувки в следващите 30 години ще бъде по-умен от нашия мозък. В действителност, той очаква че към 2047 г. един компютърен чип ще има IQ (коефициент на интелигентност), равен на 10 000, докато за най-интелигентния човек в света IQ = 200, тоест чипът ще го надминава 50 пъти. Това е интелигентност (Свръхразум) отвъд въображението на хората, без значение колко умни са те. Аз вярвам, че през следващите 30 години това ще се превърне в реалност.
Мимоходом ще отбележа, че в незавършената моя книга от 1977 г. „1984 + 60 ± Δх“, където „1984“ е годината на Оруел, 60 отразява ускорения ход на историята, вследствие на което 60-те века политическа история на човечеството са равни на 60 години след 1984-та, а Х е допустимата грешка, която се изменя в границите от –5 до +5. По тази формула за SRo (началото на Социалната революция) получаваме, че то се намира в интервала 1984 + 60 ± Δх или от 2039 до 2049 за х = ±5. Това съвпадение е интуитивно и до известна степен прилича на Вазовото „Туркия ке падне в 1876-а“.
Сон не смята, че задминаването на точката на сингулярност застрашава хората. Вместо конфликт между машината и човека, той вижда потенциал за партньорство на хората с изкуствения интелект (AI), повтаряйки коментарите на Илън Мъск, направени в Дубай миналата година. Мисля, че този суперинтелект ще бъде наш партньор – казва изпълнителният директор на Softbank. – Ако злоупотребяваме с него, това е риск. Ако го използваме с добронамереност, той ще бъде наш партньор за по-добър живот. Тоест, ако мулти- и транс-печалбарите се опитат да злоупотребят с AI, което е почти неизбежно поради станалата тяхна втора природа алчност, търсейки власт и извличането на макси-печалби в един свят, в който властта и йерархията са станали излишни, а дори и мини-печалбите – невъзможни, поради затворения кръг на автоматизацията (роботизацията) и изобилието на услуги и продукти с нулева стойност, то най-вероятно AI ще ги евтаназира и балсамира, за да ги поставим в палеонтологичния музей.
Сон и аз не сме единствените, които, въпреки влъхвите от Рим, очакват сингулярността да настъпи около 2047 година. Директорът на Google Инженеринг и футурист Рей Кърцуайл също споделя тази прогноза. Що се отнася до предсказанието за IQ на машините, Сон прогнозира датата на база сравнение на броя на невроните в мозъка на човека с броя на транзисторите в един компютърен чип. И двете, изтъква той, са двоични системи, които работят чрез включване и изключване.
До настоящата 2018 г. броят на транзисторите в един чип ще надмине броя на невроните в мозъка, което е много вероятно, като се има предвид че последните достижения в микрочиповата технология изпреварват закона на Мур, според който бързодействието и капацитетът на компютрите се удвояват за година-две. Може да се очаква, че началото на свръхразума ще настъпи през 2019 или 2020 година! И това ще бъде само началото!

В очакване на технологичната сингулярност

Представяйки идеята за технологичната сингулярност, Рей Кърцуайл обявява учредяването на Университет по сингулярността в Силициевата долина. Целта на този университет е да подготви бъдещите поколения от учени и специалисти за ерата на технологичната сингулярност. Той казва:
Всъщност, още по-забележително от фантастичните размери на прогреса е колко лесно те могат да се предвидят. Имам предвид, че прогресът е преминал през години на изобилие и нищета, през войни и мирни времена, през такива на развитие и на спадове. Голямата Депресия не успя дори за малко да забави експоненциалното му развитие. Същото се видя и в настоящата икономическа рецесия (2008-2011). Мисля, че поне експоненциалното развитие на информационните технологии ще продължи с неотслабваща сила.
Технологичната сингулярност е хипотетично събитие, което ще се случи в момента, в който скоростта на технологичния прогрес се е увеличила до такава степен, че ще започне да променя човешката реалност. Проблемът е в каква посока? Концепцията за сингулярността приема, че в даден момент ще се появят свръхинтелигентни технологии (или изкуствен интелект), които ще бъдат извън контрола на човека.
И така, футуристичен сценарий или не, Силициевата долина се подготвя за технологичната сингулярност. Университетът по сингулярността на Рей Кърцуайл е подкрепян от NASA, Google и други високотехнологични и научни общности. Известно е, че това не са филантропски институции.
В Университета се изучават AI и Роботика; Нанотехнологии; Мрежи и изчислителни системи; Биотехнологии и биоинформатика; Медицина и неврология; Фючърсни проучвания на пазара и прогнози; Политика, право и етика; Финанси, предприемачество и икономика; Енергийни и екологични системи; Космически и физически науки.
Фактът, че технологиите играят все по-голяма роля в човешките съдбини, е безспорен. По-интересен и заслужаващ размисъл е друг факт: някои общества целенасочено се подготвят за настъпването на възможните футуристични сценарии, без да пестят инвестиции в ресурси и сиво вещество. Илия Троянов ми разказа как във факултета по философия в университета на един германски град разработват сценарии за промените в етиката и морала, които ще настъпят вследствие на разчитането на човешкия геном. Това не са инвестиции за научни, а за философски разработки, разглеждащи последствията от текущите научни разработки!
Други автори тълкуват технологичната сингулярност като събитията, които ще настъпят след навлизането на молекулярните нанотехнологии. Според американския професор по математика и компютърни науки Върнър Виндж, след появата на свръхинтелигентните технологии – или на изкуствения интелект – хората ще загубят контрола над човешката цивилизация – ще настъпи така наречената постчовешка ера.
Вероятността технологичната сингулярност или подобен сценарий да се сбъдне е съвсем реалистична. Благодарение на мрежата и информационните технологии, човешките знания се увеличават. Все повече хора на планетата имат достъп до знания и възможност да дават своя принос за съкровищницата на човешкото познание. За разлика от другите „суровини“, разходването и ползването на информацията я увеличава! Когато настъпи моментът, в който знанието ще разкрие тайни за живота, за каквито ние вероятно не сме и предполагали, че съществуват, тогава онези общества, които са инвестирали в наука и знания, ще жънат в мащаби, непознати за нас.
Изкуственият интелект в сътрудничество с „излишните“ милиарди ще освободят човешкия род от контрола на властниците и собствениците, подготвяйки постановката на една нова пиеса „Освобождаването на прикования Прометей“. •

Георги Константинов


 

2 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *