Тук не е мол…

печат
Тук не е мол, за да има паркоместа за инвалиди – изказването прилича на завършек на виц, след което се предполага смях. Но не е виц, а мнение на болнична администрация. Заявено в очите на инвалид.
Дежурно следва възмущение – и дълбокомислен извод: няма държава!
Грешка, читателю! Така е тъкмо защото ИМА ДЪРЖАВА, тоест има бюрократи, а те са решили, че достъпът на инвалиди до болницата не е нужно да бъде лесен – ако наистина са на зор, разсъждава бюрократът, ще докретат някак.
Или – имплант за предотвратяване на дегенерация на стъпалото у малко дете. Струва към 10 ХИЛЯДИ евро. От какво, по дяволите, е направен този имплант? Колкото и „научна мисъл“ да е вложена в импланта, колкото и сложни да са машините, които го изработват – нима може да има такава цена? Може. Най-масовите лекарства като аспирин и аналгин се продават между 20 и 50 пъти над себестойността си, над вложените в производството им средства – печалба от порядъка на хиляди проценти. Защото пак няма държава ли? А, то било бизнес, нищо общо с държавата? Но нали уж държавата била „закрилник“ на гражданите! Къде е?
На мястото си е. Обира ДДС и се оправдава със „свободния пазар“. А логиката е същата – като не ви се дават пари за лекарства, берете билки! Ходете на врачка. Казвайте си молитва. Яжте пасти, щом нямало хляб, с една дума.
И е така, защото БИЗНЕСЪТ и ДЪРЖАВАТА са ортаци в святото за тях дело – обиране на народа. Обиране, придружено с лъгане, че „така трябва“. И да беше само лъгане – веднъж подлъганият ще си вземе поука, ще зареже да търси „услугите“ на орталъка мошеници. Не, не става така, защото щом се появят признаци за неподдаване на лъжите, пристигат държавните служители с различните видове сопи – съдии, полицаи, инспектори, данъчни. Ето я държавата – има я!

Преди последните избори виден деец на БСП в интервю по радио Хоризонт едва не си строши гръбнака, ако изобщо притежава такъв, за да не отговори на въпроса „как си представяте образа на социалиста бизнесмен“. Затова пък няколко пъти натърти, колко било ВАЖНО да се УКРЕПВА ДЪРЖАВАТА, така че „да работела за общественото благо“…

Читателю! Винаги, когато някой ти лее в ушите сладки приказки за държавни институции (бюрократичната машина с политици от лобистките обръчи на едрия капитал на кормилото на тази машина), които щели „да служат на обществото“, знай – това е най-безсрамната лъжа, откакто свят светува.
Държавата е такава конструкция, която НЕ Е СЪЗДАДЕНА за служене на народа – нейната служба е да ПОТИСКА народа в полза на класата богаташи и техни добре, много добре платени измекяри.
Държавата толкова може да „работи за обществото“, колкото една подводница става за космически кораб, макар че на пръв поглед би могла – но не може, не и без такъв основен ремонт, че практически се разглобява цялата и едва една десета от чарковете са годни за постройка на космически апарат, при това повече от половината устройства трябва специално да се изработят за целите му да лети в космоса.
Има ли логика държавата да е „полезна“ на народа? Там, където това се случва, то е от една страна под силен обществен натиск (тоест полезна със зор, с много напън и бая вазелин), а от друга – коефициентът на полезно действие в тази ѝ „служба“ е толкова нисък, че ако ви предложат някакво устройство с толкова жалък КПД, надали ще го вземете, колкото и да сте закъсали.
Ето, дълги години бе „обществена тайна“ обстоятелството, че за източноевропейския пазар хранителните стоки са с едно качество, а за западноевропейския – с друго. Какво прави държавата? Това, за което е създадена – трае си, за да не дразни монополистите, от които получава приходи и с които не би искала да се кара по дипломатически съображения – зад корпорациите стоят западните правителства, а те отпускат заеми. Българската държава по същия начин покровителства местни монополисти, такива са правилата на тяхната, на държавниците игра. Другояче не умее.
Нещо повече – СУПЕРДЪРЖАВНИЯТ ОРГАН Еврокомисия, правителството на ЕС, отказва да прекрати порочната практика на двойния стандарт. Оттук и се получава, че в бедните страни (тези с ниски доходи на населението) на Евросъюза храните са с до 30% по-скъпи спрямо богатите.

ТОВА е държавата, читателю. Не искай да я „има повече“ – в твоя вреда е.

Николай Теллалов


 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.