1 май по света

печат

Демонстрации и сблъсъци в деня на труда

Вече 130 години 1 май се отбелязва с масови прояви на синдикалисти, анархисти и социалисти в цял свят. Символ на борбата на работниците за справедливост, този ден е изпълнен с особен заряд и всяка година утвърждава интернационалния характер на социалната борба, като обединява протестиращите от различни точки на света и отбелязва пресечните точки на техните борби.

Франция

Не е изненада, че първомайските събития бяха най-интензивни във Франция. Освен революционните традиции и силните леви движения, масовите бунтове във Франция имат своите корени в бурните събития в страната през последната година. Налагането на новия трудов закон, ограничаващ правата на работниците, от правителството на Оланд миналото лято, разпали най-масовите протести в съвременната история на Франция. В демонстрациите в цялата страна се включиха над 1 милион души, продължиха месеци наред и включваха окупации на предприятия, общи стачки, блокади, окупации на университети и тежки сблъсъци с полицията. Реално те приключиха, а социалното напрежение между синдикати, студенти и социални движения и държавната власт се вля в протестите срещу полицейщината в цялата страна, организирани първо срещу перманентното извънредно положение, а после срещу полицейското насилие след като случаите на убийства и изнасилвания, извършени от полицията, станаха публично достояние.

Напрежението ескалира по време на първия тур на президентските избори, когато работници и студенти ясно заявиха, че не считат за легитимен представител на техните интереси нито един от кандидатите, особено двамата достигнали до балотаж – защитникът на статуквото Макрон и огледалният му образ Льо Пен. В сблъсъците, избухнали на 1 май, бяха ранени шестима жандармеристи. Участниците в протестите заявиха, че се противопоставят както на неолиберализма на Макрон, така и на национализма на Льо Пен.


Германия

В Германия имаше повече от 20 демонстрации в различни градове с десетки хиляди участници.
В Берлин 5400 полицаи бяха изправени срещу около 800 демонстранти, скандиращи лозунги като „Да наводним Г-20“ – срещата на върха на групата на 20-те най-големи икономики ще се проведе в Хамбург през това лято. Стотици бяха задържани.
По същото време около 200 000 души посетиха „традиционния първомайски бирфест“ с бира и кебапчета.


САЩ

Протестите на 1 май в САЩ бяха по-масови и белязани от повече насилие от обикновено. Протестиращите изразиха гнева си срещу икономическата политика на Тръмп – данъчни облекчения и дерегулации за корпорациите за сметка на работещите, както и срещу неговата расистка политика. Нюйоркски анархисти и други активистки групи организираха редица от протести в Ню Йорк, включително голямо антифашистко шествие на площад „Юниън“. Анархисти обсадиха и офисите на банките Wells Fargo и JPMorgan.

Протести имаше в десетки градове в страната, като най-мощни бяха в Портланд, Вашингтон, Лос Анджелис, Сан Франциско и Чикаго, където десетки бяха арестувани след атаки срещу скъпи магазини и банкови институции. Работници от анархосиндиката IWW също организираха демонстрации в няколко града.


Турция

Полицията в Истанбул използва сълзотворен газ и гумени куршуми срещу демонстрациите на 1 май, повече от 200 бяха арестуваните по време на работническите протести в града. Протестите на празника на труда са ежегодно събитие в Турция, по традиция съпроводено с жестоки полицейски репресии срещу демонстрантите.
Тази година се очакваше протестите да бъдат по-тихи, след като синдикатите заявиха, че няма да се опитват да стигнат до забранения за демонстрации площад „Таксим“.
Въпреки това имаше масирано полицейско присъствие, а над протестиращите прелитаха хеликоптери. Тежки сблъсъци избухнаха в работническия квартал Меджидиекьой, където протестиращите се опитваха да се отправят към площад Таксим с викове: „Таксим е наш и той ще остане наш“. В демонстрациите и сблъсъците участваха анархистите от Революционно анархистко действие и други леви и синдикални групи.


Гърция

Хиляди работници обградиха парламента в Гърция, за да изразят гнева си срещу затягането на коланите, налагано от тройката кредитори. Правителството подписа поредния договор с кредиторите за орязване на пенсиите и увеличаване на данъците на фона на обща стачка.


Индонезия

Хиляди работници проведоха демонстрации в Джакарта, столицата на Индонезия, с настояване правителството да повиши минималната работна заплата, да забрани изнасянето на работни места в страни с по-евтин труд, да осигури безплатно здравеопазване и да подобри условията на труд за работниците в страната.


Филипините

Хората в Манила носят ковчег към президентския дворец в знак на протест срещу продължаващите масови убийства, извършвани от правителството на президента Дутерте под вечния претекст за война срещу наркотиците. Както и през предходните години, работниците отбелязаха „Майският ден“ с призиви за по-високи заплати и прекратяване на т. нар. „Ендо“ или наемане на нископлатени работници през агенции за заетост.


Беларус

Анархисти от различни градове организираха агитационни акции, призоваващи хората за стачки и съпротива. В Минск, по покривите на булевард Пушкин беше провесен 20-метров транспарант „Писна ви да гладувате? Стачкувайте!“. В Солигорск, където работниците скоро стачкуваха, анархистите написаха по стените „Политиците в мините!“. В Брест анархистка група провеси транспарант, рисува графити и разпръсна позиви до жителите. Транспарант беше провесен и в гр. Бяроза.


Масови демонстрации срещу властта имаше и в Испания, Португалия, Австрия, Бразилия, Чили, Хаити и много други места по света. В България демонстрация организира Автономният работнически синдикат, която отразяваме отделно в подлистника.

Наблюдател


 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.