Анархизъм и политика

печат
В августовския брой на вестника прочетох (*):

… Оттам идва мъдрата народна констатация „всички са маскари“ – тя се отнася за партийците, за властниците – за техните далавери и за тяхната низост, присъщи на хората, докопали се до властта. Аполитичността не те спасява от тяхната мръсотия, напротив, оправдава я. Чрез своята аполитичност ти се съгласяваш с тяхната констатация, че политиката е тяхна работа, а не твоя, че обществените дела трябва да бъдат в ръцете на мерзавците и плужеците, а не в твоите. Докато продължаваш да се съгласяваш, политиката ще продължава да бъде „мръсна работа“.

Ние анархистите сме били винаги врагове на политиката, защото тя не е нищо друго, освен набор от средства, методи и думи, чиято цел е завладяването на политическата власт във всичките ѝ форми. Прочее, ето една нейна разгъната дефиниция: политиката (от старогръцки πολιτική, което в превод означава държавна дейност) е понятие, включващо в себе си дейността на органите на държавната власт и на държавното управление, а също така и въпроси и събития в обществения живот, свързани с функционирането на държавата.

В университетите и партийните школи тя се изучава в политологията, социологията, правото и неговата „философия“, в политическата икономия или „икономикс“, в дипломацията и прочее апологетични псевдонауки за днешното общество.

На политиката ние противопоставяме идейната, пропагандната, агитационната и организационната дейност за победа на анархокомунистическата революция. Последното означава ни повече, ни по-малко отмяна на държавната дейност поради осъществяване на първото необходимо условие – ЛИКВИДИРАНЕ НА ДЪРЖАВАТА, – без което Социалната революция е невъзможна и се превръща в поредната политическа измама, и ЗАМЯНАТА ù от АНАРХИЯТА, при която властта „се разтваря“ в обществото и всички, без изключение, имат еднакви права и възможности да участват пряко, а не чрез „народни представители“, в поставянето на обществените проблеми и в решаването и реализирането на общите дела. Ако това наричаме „политика“, трябва да признаем, че заменяме революционната дейност с понятие, което е неин антипод.

Читател


(*) Аполитичността те прави папагал на властта!


 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *