Александър Наков

Предстоящо! 23.11: Александър Наков и борбата на властта срещу Човека

печат

Заповядайте на 23.11 във Фабрика Автономия, за да се запознаете с впечатляващия живот на Александър Наков. Преследван жестоко и от фашисткия, и от болшевишкия режим той лежи в 2 затвора, 2 концлагера, изселван е и безброй пъти е арестуван.

С какво е толкова опасен?

Александър Наков по убеждения е анархист и това е неговото престъпление – любовта му към свободата и социалната справедливост. Във всички години, в които е преследван властта неизменно иска едно – да се подпише, че се отказва от своите идеи и е съгласен да ѝ сътрудничи. Той никога не го направи, до смъртта си.

Александър Наков е необхватен човек, ври и кипи неуморно в три епохи – от фашисткия режим, през болшевишкия терор, та до днешни времена. Анархист, есперантист, въздържател, съпруг и баща, издател, пчелар, приятел на всеки човек.

Александър Наков е един от най-дейните и почитани анархисти от „новото“ време. Ненавършил още 17 години се присъединява към анархистическото движение в разгара на Испанската революция през 1936 г. През 1990 г. е сред съучредителите на Федерацията на анархистите в България (ФАБ). За другарите и близките той е Сашо, неуморният бай Сашо, стожерът или просто дядо. Бай Сандо е лъч светлина, който пренася през поколенията надеждата за социална свобода. Със своята топла непринуденост печели сърцата на младите анархисти в България и по света.


Александър Наков почина на 99-годишна възраст на 10 ноември 2018 година. Една година по-късно ви каним да се съберем, за да ви запознаем с последния велик човек.

Програма:

Очаквайте подробности!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *