Пробужда ли се народът?

печат
Хиляди хора излязоха за трети пореден ден, за да покажат, че искат една друга, социално справедлива, свободна и независима България. Десетки от тях вече пострадаха.

На пръв поглед протестите са в подкрепа на президента, разделението на властите, съдебната реформа, борбата с олигархията и други теми от репертоара на определени политически сили. Президентът Радев опитва да регулира недоволството като говори неща, които хората харесват. Политикът Христо Иванов – да го провокира с ново „освобождение от турско робство“. Но изглежда, че повечето протестиращи нямат нужда да обличат гнева си в политически одежди.

Поканихме нашия стар приятел Весо, който участва в протестите, и чийто другар вчера бе арестуван и бит от полицията. С него опитахме да отговорим на въпроса може ли този протест да отиде отвъд празната мечта за „работеща демокрация“ и „нормална държава“, която е единствената алтернатива за повечето хора? Къде е мястото на революционерите в момент, в който народът помръдва в съня си?

Подобни публикации

Украйна: Войната е здравето на държавата (пълната версия)

Кой организира протестите в САЩ?

Работим 8 часа, кой е виновен?

(7) коментара

 • Nihilismo o muerte

  Има нещо отблъскаващо и цинично в поведението на дискутиращите участници които като всички са си нахлузили социалната маска и с поведенчески навик и престорено незнание говорят за неща които им са съвсем ясни , все едно образован млад човек като Весо незнае че работата на полицията се състой именно в това да понабива някои лумпен за да всее респект и готовност да защити задружността на колегите , да всее страх от „честта на униформата“ да покаже колко добре са го учили в полицейското школо и колко е всеотдаен към висшестоящите си шефове.И отгоре на всичко ще заведат дело което знаят че няма да спечелят дори да наемат най-гениалните адвокати в света и всичко ще се размине.И все едно набитият чиляк от АРС не е знаел за възможността именно това да се случи като се ходи на протест срещу хора които ни най-малко не ги интересува кой не ги харесва и имали основание за това.Всички биха били изненадани да няма набити.А и самото общество изгради полицейското школа именно с тази цел да защитава социалната безсъзнателност.Все едно демокрация значи нещо и хората живеят съзнателен живот в общество което не може дори да съществува без безсъзнателните професионално идиотизирани маси които го поддържат.И все едно вечния цикъл на безсъдържателните мйймита народа-демокрацията-българия-обществото могат се обърнат на нещо повече от обществото-българия-демокрацията-народа.Също като в тея психоневротични романи на пост мод писателите.Няма измъкване от социалната психоза.Също като родителите ни ще оставим една помия за идното поколение както те сториха с нас и с всяка изминала година от живота си имаме все по-малко основание да ги упрекнем за това.Бидейки наблюдатели на социално шоу вече гледано до безкрай в което дори като пасивни наблюдатели участваме като абсолютна необходимост.
  https://www.youtube.com/watch?v=GC85LYxXKU4
  Ако почнем да се сочим с пръсти и да мразим съседа си може и да има социална промяна , всяка промяна е срещу обществото.Защото обществото не може да съществува ако е изградено от разумни и съзнателни хора.
  ПП .А ако „народа се пробуди“ то ще е да си изпие ракията.

  • Благодаря за провокацията, особено ми допадна „Ако почнем да се сочим с пръсти и да мразим съседа си може и да има социална промяна“. Мисля, че си заслужава човек да се замисли. Но не съм много съгласен 🙂
   Колкото до това дали знаем, че полицията бие – знаем, разбира се. Но на тези протести бие, примерно, 1 на 1000. На мен ми е твърде интересно защо точно Данчо… ето неговата версия: https://www.youtube.com/watch?v=ulUbaBmO9jM

 • Nihilismo o muerte

  ха-ха поздравления за куража на г-н Иванов да изпита смелостта си , според мен заради телосложението си и дразнещото си рационално поведение е станал лесна мишена.Все пак е получил ценен опит за същността на обществото.
  Моя пост не е провокация , аз дори мисля че поне половината от българите стигат до тези заключения в някой момент от живота си после плют на земята , напиват се , или му теглят майната казват си : е поне ние да сме добре ; и отиват на работа или цъкат белот.Съвремения живот носи със себе си голямо количество умерзение.Това от което се страхувам е че именно на подобни банални въпроси не се намира никакъв отговор и вече никой не знае какво да прави.Много хора са отчаяни именно заради този вакум.

 • Георги Константинов

  За отиването на „революционерите“ сред „народа“, който искал „справедливост, свобода и независимост“, тоест приказки срещу които гангстери, мошеници и шпиони от рода на Радев, Нинова, Мая, Румен Петков и Бойко с Патриотите никога не са имали, нямат и няма да имат нищо против, да се поддържа подобна позиция и под нейните знамена да се отиде в „триъгълника на властта“ – това е не само свидетелство за идейна нищета и за „полезен идиотизъм“, това е вече нещо много повече: това е негодност да се прави или отказ от страх на правенето на революционна пропаганда, нареждане до „политическата класа“, за чиито фракции от 30 години „електоратът“ гласува с голата надежда някой пореден „спасител“ да го „оправи“, като се почне от 1989 година: СДС, НДСВ, ГЕРБ и контрагентите им от „ляво“, от които после пак да се „разочарова“ и да подкрепи следващия проект на демократичния цирк на властниците и олгархическите бандити, като възложи надяванията си за стотни път на други новозабогатяли доносници, като Слави Трифонов, а защо не и на Божков и така „до края на света“. Такава позиция свидетелства за свличането на „революционерите“ до нивото на… Йоло Денев или до нещо още по-жалко, за да не кажа мръсно и подло!

  • Георги Константинов

   А това за нахлуването на тежковъоръжените джандарми и прокурори в „президентството“ е направо революционен бисер. Що за революционер е този, който не би ръкопляскал на морските пехотинци или на ОМОН-овци, ако те нахлуят в Белия дом или Кремъл, и не би изпитал още по-голямо наслаждение, ако те арестуват Тръмп или Путин, но за да изпиташ такава радост от революционната криза, трябва да си се изкачил поне до съзнателността на един Улрих фон Хутен…

   • Георги Константинов

    „ВСЯКА ВЛАСТ КОРУМПИРА, АБСОЛЮТНАТА – КОРУМПИРА АБСОЛЮТНО!“
    ДА ЧАКАШ ВЛАСТТА ДА СЕ ПРЕБОРИ С КОРУПЦИЯТА, Е ПО-БЕЗНАДЕЖДНО ОТ ЧАКАНЕТО НА… ГОДО!

 • Nihilismo o muerte

  Ама хора като тея от АРС и мнозинството от работягите изобщо биха се навили на власт която им дава спокойствие при гарантирането на някакъв работен процес чрез които ще могат да свършат биологически заложената им задача да се размножат(така разбира живота и обикновения човек).Работниците винаги са искали ред , спокойствие и закрила затова се договарят с властта или създават такава за да могат да вършат повтарящите си навици без притеснения че някой може да ги застраши.Материалистически изградените ценности в живота им водят точно до някаква форма на протекция над нужните за извършване на работата им ресурси и още по гнусната им идеализация като ценности сами по себе си , което пък води до комунизъм чието истинско име е бездуховност.Днес всички живеем в икономически фашизъм в който ценна е само парата и свободата която може да си гарантираш с нея, той не работи добре в българия , затова и работниците по-скоро биха се навили на законов държавно полицейски гарантиран или нещо в подобна визия фашизъм който да е лесно разбираем и всеки да знае кога ще те набият, убият , затворят и т.н, и всеки да си знае какво трябва да прави зорлен тоест пак нещо близко до недалечното минало , обща народо-психология оплетена в безкрай лъжи.Колкото и да е гениален този ми ти революционер как ще убеди нашего „народо“ в нещо повече изобщо не ми е ясно.Ако Китай стане фактор на Балканите сигурно пак т’ва ни чака.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.