Работим 8 часа, кой е виновен?

печат
Днес е прието работният ден да е 8 часа. Научили са ни, че това е извоювано от работническите движения. Но наистина ли е така? Настина ли работниците бяха онези, които подобриха живота си?
Историята дава по-различен отговор.
Работниците обикновено воюваха с пряко действие. А държавните политики като регулации върху условията на труд, здравно и пенсионно осигуряване, рядко влизаха в техния дневен ред. Кой прокара тези политики и кой спечели от това?

Подобни публикации

Украйна: Войната е здравето на държавата (пълната версия)

Пробужда ли се народът?

Кой организира протестите в САЩ?

1 коментар

  • Nihilismo o muerte

    Аз смятам и съм убеден че властта в културните отношения в които се намира винаги избира собствения си най-добър ход също като в игра на шах и тук по-скоро отричан , но иначе от анархистите обичан Ницше е напълно прав, няма начин да разделим властта от живота изобщо , самото общество(самата идея е отражение на стадния инстинкт) днес е властови орган защото много от хората по навик смятат че трябва да се живее в общество, а не в племе например, те в друго не са и живели.Също така съм почти сигурен че този говорител от аудио записа има висше образование и също е прекарал голяма част от живота си в същите институции на властта които днес недолюбва чак толкова ама навярно би пожелал да ги оправи , и като леваците да ги преправи в „работещи“ такива.Та как се е подобрил живота на днешните работяги.Аз съм от работяжки род и мога да твърдя че никой от предците ми не е бил нито щастлив , нито е станал много умен и мъдър или се е откроявал със завидно физическо здраве, положението даже става по-зле заради все повечето наркотици и абротни средства до които вече имат достъп , днешните работници страдат все повече от психични заболявания освен със здравословните проблеми съпровождащи работягите из поколенията и в цялата си „прелест“ обществото просто има цивилизовани начини да се справя с „трагедиите“ (които са напълно неизбежни) по цивилизован начин който не бива забелязван от прасетата.Преди години пускаха през ден в сутрешните блокове на телевизиите и не само, хора буквално молещи се за евтаназия които обществото и т.нар. държава(квото и да е туй) не направиха нищо.Тези хора разбира са от работническата класа.Действително тези скандирания на леваците че положението на една или друга класа се променило особено на долните спрямо горните или дори горните спрямо долните е просто воля за власт към собствения им принос за „подобряването на живота“ днешния живот надали е по-добър от този на предците ни.Тук се наблюдава вечния оптимистичен феномен – всяко поколение се смята за по-добро от преходното и всеки век за по-мъдър от предния отразен и често подиграван във философията.Относно до леваците анархизма в бг въпреки че е белязан от соц времето по исторически начин , трябва да скъса напълно с леваците и да предложи начин на анархистите действително да живеят като такива , а това се счита за повече от невероятно до ден днешен.Няма наивник който да смята че за 30г анархизма в бг е прокопсал много…Ако се следва тая психология на ‘общото благо’ , която май вече е защитно социален механизъм надали ще има промяна и за 100г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.