„Сексът в Япония: Да умреш за фирмата (2018)“

печат
През януари филмът „Сексът в Япония: Да умреш за фирмата (2018)“ бе преведен на български език от www.dokumentalni.com.

Филмът представя проблема за възпроизвеждането на населението в Япония. Само през 2017 страната е намаляла с 400 000 души. Следствие от това е застаряването и намаляването на работната сила.

Ниската раждаемост върви заедно с проблеми в сексуалните отношения. Близо две трети от хората под 34 не са семейни. Над половината от жените до тази възраст не са имали никакви сексуални отношения.

Проблемите с раждаемостта и интимността са тясно обвързани с тежката експлоатация на работното място. Японците имат специална дума за смърт от преработване – „кароши“. Правителството признава проблемите, но мерките, които предприема, са неадекватни.

Българското общество също има подобни проблеми – ниска раждаемост и застаряващо население. Можем ли да потърсим същите причини и тук?

Япония е модел за развитие, одобряван от много хора. Ако очакваме „България да стане нормална държава“, това ли е нашето бъдеще? Или имаме потенциал да създадем нещо далеч по-добро от системата на жестока експлоатация, представена във филма?

Подобни публикации

Пробужда ли се народът?

Covid-19: ще прелее ли чашата?

За победата на медицинските сестри

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *