„Сексът в Япония: Да умреш за фирмата (2018)“

печат
През януари филмът „Сексът в Япония: Да умреш за фирмата (2018)“ бе преведен на български език от www.dokumentalni.com.

Филмът представя проблема за възпроизвеждането на населението в Япония. Само през 2017 страната е намаляла с 400 000 души. Следствие от това е застаряването и намаляването на работната сила.

Ниската раждаемост върви заедно с проблеми в сексуалните отношения. Близо две трети от хората под 34 не са семейни. Над половината от жените до тази възраст не са имали никакви сексуални отношения.

Проблемите с раждаемостта и интимността са тясно обвързани с тежката експлоатация на работното място. Японците имат специална дума за смърт от преработване – „кароши“. Правителството признава проблемите, но мерките, които предприема, са неадекватни.

Българското общество също има подобни проблеми – ниска раждаемост и застаряващо население. Можем ли да потърсим същите причини и тук?

Япония е модел за развитие, одобряван от много хора. Ако очакваме „България да стане нормална държава“, това ли е нашето бъдеще? Или имаме потенциал да създадем нещо далеч по-добро от системата на жестока експлоатация, представена във филма?

Подобни публикации

За победата на медицинските сестри

Представяне на Автономната Работническа Конфедерация

За разместванията във властта

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *