Пьотър Кропоткин е роден на 27 ноември (9 декември) 1842 г. в Москва. Произхожда от княжески род. Баща му, княз Алексей Петрович Кропоткин, е крупен земевладелец, притежаващ близо 1200 работници (крепостни селяни) в три различни губернии. Майка му, Екатерина Николаевна Сулима, е дъщеря на генерал от руската армия.

Пьотър учи у дома, след което в гимназия в Москва, и е сред първите випускници на Пажеския корпус (1862). Отказва се от придворна кариера и по собствена воля е изпратен на военна служба в Сибир. Там се запознава с революционната теория на Александър Херцен и с друга социалистическа литература.

Wikipedia

КНИГИ ОТ ТОЗИ АВТОР

Взаимопомощта, фактор на еволюцията

Заедно с Дарвин Кропоткин приема, че на земята, въпреки хармонията, многообразието и красотата на природата, се води непрекъсната борба за съществуване и оцеляване. Учените са установили, че повече от 4 милиона години са били нужни на човека, за да достигне до сегашното си развитие. Библейските легенди, че бог е създал...

Хляб и Свобода

Новото издание на „Хляб и свобода“ представя на българския читател едно от основополагащите произведения на класика на анархизма – Пьотър Кропоткин. В него той пространно и задълбочено изследва социалната революция и нейната материална обезпеченост.