Първа конференция на Анархистка Федерация – Гърция

печат
Първата годишна конферентна сесия на Анархистката Федерация (АФ) в Гърция се проведе в Атина на 19ти и 20 май 2018. Две и половина години след основаването, експерименталният период за функционирането на АФ е приключен и сега навлизаме в нова фаза. Тя трябва да бъде забележителна не само с политическия и организационния растеж на самата АФ, но и с реконструкцията на анархисткото и по-широкото социално-класово движение, на социалните и класовите борби, които в момента са в състояние на затихване.

На конференцията присъстваха поканени колективи от Тесалия, Пелопонес, Солун и Атина. Поздравления и/или послания бяха изпратени от анархистки федерации и групи в България, Франция, Бразилия, Великобритания и от много колективи в Ретимно, Ханя, Патра, Кефалония, Ксанти и Солун.

Първият ден на конференцията бе посветен на допълването и приемането на промените, направени в Хартата на АФ, където бяха взети решения относно:

  • промените в начина на функциониране
  • окончателната форма на участие на отделните хора в регионалните колективи на АФ
  • начинът по който отделни хора могат да бъдат асоциирани с АФ без да участват в колектив

По-нататък се проведоха дискусии, целящи да обогатят нашите позиции по въпросите на класата, пола, наркотиците и империализма. Съответните позиции на колективите на АФ са публикувани на нашия уебсайт. Въпреки че не беше предварително обявено, по време на първият ден поканените колективи и отделни хора имаха възможност да дават мнение по обсъжданите теми. Диалогът по тези въпроси беше плодотворен и резултатите от него скоро ще бъдат публикувани.

Вторият ден на конференцията беше отворен за всеки, който искаше да се представи. Имаше публична дискусия в която всеки имаше възможност да участва. Отделните колективи и членове на АФ представиха свои позиции, нямаше някаква обща позиция от Федерацията като такава. Процедурата започна с представянето на предложение за създаване на политически/информационен анархистки портал, който да бъде поддържан от членове на Федерацията и други хора, с цел да бъде начална точка за обединено революционно анархистко влияние. В много близко бъдеще, заедно с другарите, които обявиха интерес да се включат в усилието, ще предприемем нужните действия за реализирането на портала.

Вторият ден премина в дискусията на тема „Отстъпващите социални борби под управлението на СИРИЗА-АНЕЛ, политическото възстановяване и отговорът на анархисткото движение“. След представянето на позициите на колективите в АФ, последва дискусия с въпроси и представяния на гледни точки. АФ ще се постарае да използва дискусията и представените аргументи като материал в основата на своите политически приоритети и своето участие в движението след тази конференция.

Виждайки себе си като неотделима част от анархисткото движение, ние подбрахме процедурите на конференцията така, че да създадат поле за диалог и кипеж с колективи и другари, които не участват в АФ, надявайки се да спомогнем създаването на основа за сътрудничество и взаимно уважение. Без съмнение конференцията постави важни точки в развитието на политическите организации, но ако не бъдат придружени с политическо действие и революционни дела, те ще бъдат изпразнени от съдържание. В настоящата ситуация, докато атаката на държавата и капитала срещу експлоатираните и потиснатите продължава с неотслабващ интензитет, докато облаците на войната се сгъстяват, докато народните движения не дават признаци, поне засега, да повлияят значително развитието на нещата, всички ние трябва да преодолеем себе си, да се организираме и вървим заедно, защото това е единствения път, ако наистина искаме да се освободим от стария свят на сила и власт и да създадем нов свят на свобода и равенство.

Организация и борба за Социална революция, за Свободен Комунизъм, за Анархия!

Анархистка Федерация

anarchist-federation.gr

anarchist-federation@riseup.net

twitter: twitter.com/anarchistfedGr

fb: facebook.com/anarxikiomospondia2015

YouTube: Αναρχική Ομοσπονδία

Подобни публикации

РАД в Пазаркуле: Впечатления от мигрантската криза на границата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.