Репортаж от 4-ти Балкански Анархистки Книжен Фестивал

Balcan BookfairРепортаж от 4-ти Балкански Анархистки Книжен фестивал
(27-31 май 2009)

Кратък репотаж от проведения в Солун “4-ти Балкански Анархистки книжен фестивал”.

След предишните три фестивала:
Първи Балкански Балкански Анархистки Книжен фестивал, Любляна – Словения, 2003
Втори Балкански Анархистки Книжен фестивал, Загреб – Хърватия, 2005

 

Трети Балкански Анархистки Книжен фестивал, София – България, 2008

В панаира взе участие и един от възрастните бългаски анархисти, лежал дълго време в болшевики концлагери, Александър Наков, които представи юбилейната си книга по случай своята 90 годишнина – „досие на обект 1218“

Решението за мястото на 4-тият фестивал беше взето в София, на генералната асамблея, по време на 3-тото издания на фестивала.


И така на 27-28 май в Солун се състоя първата част от поредното събиране на анархистки колективи, групи и активисти от Балканите. 

Balcan BookfairBalcan Bookfair

За участие, със свои издания и различни материали пристигнаха хора от Хърватия, Словения, Македония, България. Имаше и приятели от САЩ, Австралия, Холандия, Великобритания. От българска страна участваха активисти от “Федерация на анархистите в България” – ФАБ и от автономна група “Анархосъпротива”. Мястото беше на открито – в централната част на Солун, на едно от най-оживените места “Ротондата”, близо да площад “Камара”.

Фестивалът започна към 18 часа. В много приятна атмосфера, при интерес от страна на много минувачи, бяха представени множество издания. По лично мнение, много добра издателска дейност са развили хърватски колектив от Загреб. Много нови, добре оформени издания, впечатления правеше, че много от книгите са на местни автори. Гръцките издателства са много и издаваната литература и многобройна, като почти няма автори без преводни издания на гръцки. “Антиавторитарно движение” също имаше щанд, на който основно място заемаше вестник “Вавилония”.

От българска страна бяха представени почти всички издания на ФАБ. Въпреки, че малко гърци владеят български, интереса беше голям и доста хора взеха книги дори само, за да имат издания от България. Други, учили в България се радваха, че ще могат да си припомнят езика.
Първи, макар и не по програма, презентация направи гостът от Великобритания Мартин Лукс, който представи и новата си книга. Мартин е стар анархист, който е бил активен в анти-фа средите през 70-те и 80—те години, разказа много интересни нещо около зараждането на АФА движението и дори призна, че като млад е имал симпатии към националистически идеи, но по-късно е разбрал къде е коренът на злото.

След него говори 89 годишния вече Бай Сандо – Александър Наков, който пристигна специално за фестивала и представи второто издания на автобиографичната си книга “Досие на обект 1218”. Неговите спомени на оцелял от фашистките и болшевишките лагери предизвикаха истинско стълпотворение на млади хора! Благодарност и на преводача на гръцки, учил навремето в България и владеещ много добре езика. Бай Сандо разказа истината за комунистическия режим и за погрома над анархисткото движение, нещо, което е много хубава поука за многобройните болшевишки групи в Гърция. След краят на разговора много млади анархисти от Грция дойдоха, за да се снимат с него или просто да го поздравят…дори искаха книгата с автограф. А Бай Сандо завърши разказа си с думите: “Скоро ставам на 90 години, повечето от които съм бил в анархисткото движение, което не смятам да напускам.” – това предизвика бурни овации!

Вечерта завърши с акустичен концерт на две много добри, етно групи. Имаше бар и скара на много ниски цени, което доведе и много деца и възрастни от квартала.

Основната тема на презентациите по време на феста беше:
“От Балканите на национализъм и експлоатация, към Балканите на солидарност и борба.”

Вторият ден на фестивалът започна с “малка”, по думите на гърците, демонстрация заради предлаганите в закона поправки, даващи повече права на полицията и против полицейското насилие срещу бежанци напоследък. Шествието започна към 19 часа от “Камара”. Участие взеха около 500 човека, включително и участниците във фестивалът. Отпред се движеха около 20 човека от малка, троцкистка група. Демото премина през централната част на Солун, движението беше прекратено. Бяха скандирани лозунги против полицейската държава, за солидарност и борба. 

Хората наоколо приемаха демото с интерес, но не и с изненада. Мнозина идваха, за да получат листовка, възрастни хора по улиците и терасите аплодираха. Пред полицейския участък бяха строени части за борба с безредиците и въпреки мирното шествие, те бяха в пълно снаражение, с противогази. Наколо се движеха 5-6 човека в черно, със спрейове, което изписваха лозунги и заличаваха предизборната пропаганда за предстоящите Евро Избори. Полицията не се намеси и беше принудена да чуе не особено ласкави думи и видя ясни жестове.

Демото завърши пред “Министерство за Тракия и Македония” – най-висшата институция в Солун. Бяха закачени транспаранти и беше задраскан надписът на главната порта. Полицията стоеше в боен строй на разтояние или в близките пресечки.

След това всички се върнаха на “Ротонда”, където започна втората фестивална вечер. Интерсни лекции имаха Спирос Марчетов и Андрей Грубашич. Скоро ще бъде публикувано резюме на презентацията на Спирос за историята на национализмите на Балканите. Въпреки опитите да завали вечерта беше магическа заради уникалните джаз-етно импровизации на двете групи след това……

Ето програмата на фестивала:

СОЛУН
Сряда:
18.00: Фото изложба – едно пътешествие из Балканите
19.30: Александър Наков: История на Анархисткото движение в България
20.30: Мартин Лукс (автор на представената книга Class War-Antifa): Антифашисткото действние във Великобритания през ’70те-’80те / Социалните борби днес
http://www.myspace.com/martin_lux_antifascist
22.00: Концерт с акустичните групи Vagabonds, Borderline

Четвъртък:
19.30: Спирос Марчетос/Лукис Часиотис/Андрей Грубашич (историци от Гърция и Сърбия) “Балкани на национализма – Балкани на солидарността“
22.00: Концерт на групите – Yarim Baildsa Kokorec, Ensemble Grande Minor

––––––––––––––––––––––––––– 
препратка: http://balkanbookfair.blogspot.com/

print

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *