Адски Калейдоскоп (Спомени на затворника) част 1

печат

Досиетата – зрелище вместо хляб

ОБРЪЩЕНИЕ

Граждани на България,
Със Закона за досиетата е изиграна още една карта на политическата демагогия и националния нихилизъм.
„Ето ви зрелища вместо хляб“ – така звучи член 1 от този закон.
„Нека да отворим и прочетем тази страница от историята“ – апелират политическите дилетанти, опитвайки се да превърнат в минало българската държавност. Но докато има национални интереси, национална сигурност и национален дух, докато България има бъдеще, тази страница ще бъде страница на нейното съществуване. Можем да я четем, но не да я късаме или пренаписваме.
Обръщаме се към вас, честни българи, бивши служители и сътрудници на МВР, които под една или друга форма – с пагон, с декларация или без декларация, всеотдайно сте работили в защита на българската държава. Защото знаем, че вашите усилия и морал са били насочени именно към това: да я има България – свободна и преуспяваща. Защото без вас не могат не специалните служби, а народът и родината, които се гордеят с вас. Към вас се отправят чудовищни обвинения, но не падайте духом, не унивайте!
Преглътнете обидата, преодолейте я със сърцето и разума си, ако не днес – утре!
България, като майчина твърд, за която си струва да се живее, работи и даже умре, ще бъде признателна на вас, нейните верни синове и дъщери. Такава е цената, която всички предхождащи ни поколения са платили, за да имаме днес държава и нация, за да имаме национален дух, с който да се гордеем. Ще я платим и ние.
Обръщаме се към вас, добри хора, които не сте били привличани към изпълнението на задачи по опазване на обществения ред и национал¬ната сигурност, но за чийто спокоен живот бдяха другите – тези, които днес са обект на закона. От много страни и с всякакви средства ще се опитат да ви внушат, че приятелите ви, съучениците ви, съпрузите и родителите ви, че всички около вас са били доносници. Подобни инсинуации не само не са верни, но самата мисъл, допускаща това, е братоубийствена, човеконенавистна и самоунищожителна.
Не допускайте тази мисъл да се загнезди в душите ви!
Всяването на подозрение, на недоверие е есенцията на всяко насилие. Нека не го улесняваме и не взривяваме отношенията между хората. Вярвайте и уважавайте хората така, както досега. Време е да съзиждаме, а не да рушим.
Ще допуснем ли хора, безразлични към българските национални интереси, да сочат с „присмехи обидни“ към истинските безкористни патриоти?
Нека нищо не хвърля фалшива сянка в човешките ни отношения, защото сега е времето заедно да работим за България и като назовем „кривиците си“, да се разберем, ако сме хора.
Историята не е страница, която се чете по закон. Законът може да бъде отменен, а страницата пренаписана, но ние – чедата на Майка България, оставаме. И нека да останем с обич помежду си и към отечеството!
Управителен съвет на Асоциацията на разузнавачите от запаса Управителен съвет на Асоциацията на контраразузнавачите от запаса Ръководство на Клуба на военните контраразузнавачите Ръководство на Клуба на военните разузнаване

„Дума“, 24.09.1997, бр. 223

Приложеният PDF файл съдържа двата тома на книгата.

Поръчай тази книга:

Адски Калейдоскоп (Спомени на затворника) част 1

цена: 7 лв.

Моля, попълнете формата за поръчка и ние ще се свържем с вас относно получаване на книгата. Повече за поръчването на книги можете да прочетете тук

За автора

Георги Константинов Георгиев е роден на 15 май 1933 г. в Горна Джумая, Царство България. Завършва математика. На 19 години организира взривяването на паметника на Сталин в Борисовата градина в София. Това става на 3 март 1953 г. Два дни по-късно съветският диктатор умира. Само този факт и връзките на вуйчо му с човек от партийната власт отървават Константинов от смъртна присъда. Влиза в затвора и излежава 10 от общо 20-те години, на които е осъден. След амнистия през 1962 г. е освободен, но остава под постоянното наблюдения на Държавна сигурност. През 1973 г. успява да избяга през Югославия. Установява се във Франция и живее там до 1991 г. След амнистия се завръща в София (има задочна смъртна присъда), за да доживее старините си в България. Активен деец на Федерацията на анархистите в България, журналист от в.“Свободна мисъл“, автор на редица анархистични трудове, издател на „Шрапнел“.

Wikipedia

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.