История на безвластническото движение в България

печат
Годините минават всред непроницаем мрак, легнал над страната ни. Развитието на движението e задушено, спряно. Разпространението на безвластническите идеи е направено невъзможно. Близо 40 години вече не се публикува книга, брошурка, вестниче и дори малък позив. Нещо повече, изданията от преди повече от почти век се изземат, скриват или унищожават, а запазените в библиотеките са заключват и остават недостъпни за интересуващите се.

Старите дейци, които още „помнят“ – посредници между миналото, настоящето и бъдещето, вътре и вън от страната, си „заминават“, един след друг, осъдени на бездействие и мълчание. Младите, на които се пада приемствеността, са лишени от документи и преки свидетелствувания. Те, с непреодолима мъка, ще трябва да размиват мъглата, която покрива миналото и се простира над настоящето, за да черпят път към бъдещето. А историята, с поуките, които могат да са извлекат от нея, е незаменим учител.

Поръчай тази книга:

История на безвластническото движение в България

цена: 3 лв.

Моля, попълнете формата за поръчка и ние ще се свържем с вас относно получаване на книгата. Повече за поръчването на книги можете да прочетете тук

За автора

Георги Хаджиев (известен още под псевдонима Жорж Балкански) е деятел на българското анархистко и кооперативно движение.  Включва се в анархисткото движение в около 1923 г. Посещава Испания по време на гражданската война. Емигрира окончателно във Франция през 1948, където издава безвластническото списание Наш път.

Wikipedia

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.