Лични откровения

печат

Излезе от печат третата книга на нашия другар, анархиста и отговорен редактор на Свободна мисъл Георги Божилов. Книгата е разделена на четири части – „История на с. Росоман“, „За всичко и всички (сцени от образноселския двор)“, „Спомени от затвора“ и „Аз и Светът (Обществено-политически размисли и писания).

В предговора на редактора Петко Огойски четем: „За Георги Божилов няма горно и долно, няма престижна или принизяваща работа, той е единна и монолитна личност. Откровен и достъпен до простовата наивност, но и твърдо безкомпромисен при защитата на своето идейно верую… Такъв го помня и на остров Персин при Белене. До даваното ни 360-грамово парче корав хляб в брезентовата му торбичка винаги се открояваше четириъгълната форма на книга. Защото въпреки всекидневния крясък на началниците: „Тук ще умрете, гадове мръсни!“, той никога не загубва надеждата, че тиранията  ще пропадне, та старателно си е запаметявал тамошните случки и близки приятели.

Затова и в настоящата книга, макар и оскъдни, изнесените му по памет „Спомени от затвора“ възкресяват имената на редица негови състрадалци: Минчо Д. Минчев от село Коларово, Старозагорско, Генчо Ив. Кьоровски от Килифарево, Любен П. Бижев от село Петрово, Санданско, Бончо Няголов и Дончо Кушлев от село Шипка…

Там, в болшевишките мъчилища – Хасковския, Варненски, Беленския остров Персин, Кюстендилския (болничен) затвори, той с мъжко достойнство понасяше мъката си по дом и семейство, за маловръстния си син, съпруга мъченица, за сиротната си майка, братя и сестра.

Тази книга е една семейна библия, в която се оглежда животът от преди вековете та до днешни дни не само на неговата лична фамилия, на фамилиите на братята и сестрата му, но и този на съселяните, приятелите и познатите му и от нейните страници ще усещат в златна и непомръкваща светлина своите народностни устои.

Георги Божилов. Лични откровения. Издателство Рал-Колобър, София. 416 стр.

Бел.ред. Другарят Георги Божилов почина на 15.12.2010г. Няма да го забравим!

Поръчай тази книга:

Лични откровения

цена: 7 лв.

Моля, попълнете формата за поръчка и ние ще се свържем с вас относно получаване на книгата. Повече за поръчването на книги можете да прочетете тук

За автора

Георги Божилов Недялков е роден на 16 април 1927 г. В с. Росоман, Софийско и е седмо по ред от десетте деца на богатото с жива челяд селско семейство. Завършил е Минниия техникум в Перник и още там възприема идеите на анархизма, като твърдо и честно отстоява през целия си живот. По време на сталинистката тирания Г. Божилов се озовава зад решетките на затворите в Хасково, Варна, Кюстендил и в концлагера на остров Персин – Белене, за цели 8 години, които за него са „затворническа академия за знания“…

През 1976 – 1977 г. За заловени „вражески списания“ е изселен в с. Бистра, Силистренско. За дълги години, след което съдбата му е бъде изкопчия и бояджия в столичния град.

След рязката обществена промяна презь 1989 г. Той почти 10 години е отговорен редактор на в. „Свободна мисъл“ – орган на Федерацията на анархистите в България (ФАБ), в резултат на което са и настоящите статии. Женен е, има дъщеря и син, 4 внучета и 4 правнучета.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.