Васил Икономов (1898 – 1925)

Васил ИкономовВасил Бончев Икономов е роден на 9 август 1898 г. в гр. Айтос. Баща му е пощенски служител, а майка му – учителка. Като дете живее в градовете Айтос, Стара Загора, Пазарджик и София.

През 1915 г. завършва Втора мъжка гимназия в София с отличен успех. Участва в Първата световна война отначало като школник, след това и като офицер. На фронта си спечелва известност като много добър стрелец.
След края на войната се записва да следва в Юридическия факултет на Софийския университет.
Преломен момент в живота му е запознанството с Михаил Герджиков през 1919 г. и присъединяването му към анархистическото движение. През 1919 г. е основана Федерацията на анархистите – комунисти в България (ФАКБ), а Михаил Герджиков е главен редактор на органа и в-к „Пробуда“.
От тук до края на живота си Икономов се проявява като един от най-активните и опасни за властта анархисти. Привърженик е на нелегалните преки действия и революционния терор. Акциите и престрелките, в които е участник, са неизброими. Активен е в организацията по снабдяване на легалните и нелегални групи с оръжие и финансови средства, участва и в пропагандната дейност.

 

Продължава…

Атентатът в Арбаконак

print

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *