"Това, че ние се оказахме победени и длъжни да умрем, не намалява нашето чувство на признателност и благодарност към вас. Приятели и другари! Сега, когато трагедията приключи, продължавайте да биете в едно сърце. Ще умрат само двама. Нашият идеал ще продължи да живее в нашите другари и милиони хора. Ние победихме, ние не сме победени. Заслугата на нашите страдания и мъки, нашите грешки и поражения е в това, че те вдъхнаха енергия, необходима за бъдещите боеве и осъществяване на великото дело за освобождение. Поздрави вам – приятели и другари от целия свят."

На 5 май 1920 г. в САЩ са арестувани работниците анархисти Сако и Ванцети

Никола Сако (22 април 1891 – 23 август 1927) и Бартоломео Ванцети (11 юни 1888 – 23 август 1927) са американски анархисти от италиански произход, които са арестувани, осъдени и екзекутирани на електрически стол в Масачузетс.

Има много спорове за тяхната вина, отчасти провокирани от романа на Ъптон Синклер „Бостън“. Критиците на процеса обвиняват прокурора и съдията в използване на антииталиански, антиимигрантски и антианархистки настроения, за да повлияят на решението на съдебните заседатели. Въпреки че процесът формално следва всички основни процедури, той се превръща в демонстрация на политическата пристрастност на управляващите прослойки в САЩ. По случай 50-годишнината от процеса тогавашният губернатор на щата Масачузетс официално се извинява за несправедливия процес на двамата убити анархисти.

Протест срещу процеса

Процесът е също така няколко пъти екранизиран в САЩ и Италия. Едно от последните продукции е през 2005г. от Италия с участието на Христо Шопов където играе прокурорът от делото Кацман. В България анархистите реагират остро и провеждат множество акции и саботажи в подкрепа на своите другари от Америка.

През 1923 година Стефан Тодоров (Ефито) хвърля бомба в Американското консулство в София като акт на отмъщение срещу арестуването и началото на съдебния процес срещу американските анархисти Сако и Ванцети.

През 1927г., Христо Нестеров придружен от своя другар Валтер Андреани хвърля бомба в сградата на американската легация, като протест срещу екзекуцията на Сако и Ванцети.

Излиза Специалния, „червен“ брой на анархисткия вестник „Свободен работник“, посветен на екзекутираните на 23 август 1927г. Сако и Ванцети който е конфискуван и унищожен от полицията.

Вестник „Свободен работник“ посветен на двамата анархисти

През 1927 г. Атанас Лазаров Трендафилов , когато тече последната фаза от придобилото световна известност съдебно дело в Съединените щати срещу анархистите Сако и Ванцети, Трендафилов отпечатва в печатницата където работи листовки в защита на двамата безвалстници, които разлепва по улиците на София или ги раздава по ресторанти, кръчми и кафенета на хората. Изработва метални клишета с техните образи, които предава на други печатници за ползване. Заради тези си действия той се сдобива с прякора Ванцети.

Повече за процеса срещу другарите може да прочетете на сайта на ФАБ в следната статия:

Сако и Ванцети: Процесът срещу справедливостта

Сако (вдясно) и Ванцети в белезници
Песента „Балада за Сако и Ванцети“ на Джоан Байез
print

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *