Един проект за социална революция (Въведение в Анархизма)

печат

Един проект за социална революция. Регионален съюз в Рона-Алпи на Федерацията

на анархистите от Франция (FAF). 100 страници

На своя Х конгрес ФАБ реши да отложи приемането на програма, като възложи на екип от другари изработването на проектопрограма (която да бъде приета от Федералния съвет или от следващия ХI конгрес). По моя преценка тази задача не е от най-леките: XXI век се характеризира с два качествено нови, комплексни и противоречиви процеса, чийто сблъсък ще изправи човечеството пред съдбоносна алтернатива – това са роботронната революция и глобализацията. Тези два процеса оказват своето неотразимо и променящо из основи всички политически и социално-икономически структури в днешното общество.

Преди да пристъпим към проекта на нашата програма, би било полезно за всички ни да се запознаем с някои класически, фундаментални и съвременни текстове на тази тема. Защото, трябва да признаем, анархистката ни грамотност не е на особено високо ниво. Предлаганият текст е първа стъпка в тази посока. Той представлява превод на „Един проект за социалната революция”, изработен от Регионалния съюз в Рона-Алпи на ФАФ (Федерацията на анархистите от Франция).
За нас „свещени крави” и текстове не съществуват и затова съм си позволил да снабдя превода с някои „бележки на преводача” там, където това ми се е сторило необходимо. Нещо повече, всеки от нашите текстове, както са отбелязали и френските приятели, не е защитен от законите за „авторското право” и „интелектуалната собственост”, поради което подлежи на преработване, адаптиране и евентуално подобряване, ако сме подготвени за него. Последното ни най-малко не намалява достойнствата на този „проект”, запознаването с който препоръчвам горещо на всички, които желаят да участват в изработването на нашата програма, както и на всеки анархист, който желае да се подготви за идейния двубой със защитниците на днешната политическа и социално-икономическа система.
Позволявам си също да поискам организирането на обсъждане на третираните теми и въпроси в проекта и на предложените решения. Както и евентуалното публикуване на неговите абзаци във в. „Свободна мисъл”, с оглед запознаването на по-широк кръг от читатели с тях. Последното е важно не само за разискването на проектопрограмата, преди приемането ґ, но и за нашата идейна, разяснителна и организационна работа.
Като приложение съм прибавил и нашата „Декларация на принципите и целите”. •
Георги Константинов

Поръчай тази книга:

Един проект за социална революция (Въведение в Анархизма)

цена: 4 лв.

Моля, попълнете формата за поръчка и ние ще се свържем с вас относно получаване на книгата. Повече за поръчването на книги можете да прочетете тук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.