Емигрантски спомени том III

печат

Защо да четем спомените на Георги Константинов?

Различните хора биха имали различни причини. Интересуващите се от миналото могат да надникнат в средите на българската политическа емиграция от онези години. Интересуващите се от настоящето могат да намерят обяснение за „прехода“ и последствията от него. Интересуващите се от „тероризма“ могат да намерят информация за един от малцината български „терористи“, неговите мотиви и действия.

Но за интересуващите се от анархизма днес и от революцията утре, няма готов отговор. Защо толкова трудно вървим напред? Къде отиваме? Как ще стигнем? Трудно е да си отговорим на тези въпроси. Но целта на Константинов е да ни помогне с отговора чрез своят опит, доколкото е възможно. Моето мнение е, че е успял.

Поръчай тази книга:

Емигрантски спомени том III

цена: 7 лв.

Моля, попълнете формата за поръчка и ние ще се свържем с вас относно получаване на книгата. Повече за поръчването на книги можете да прочетете тук

За автора

Георги Константинов Георгиев е роден на 15 май 1933 г. в Горна Джумая, Царство България. Завършва математика. На 19 години организира взривяването на паметника на Сталин в Борисовата градина в София. Това става на 3 март 1953 г. Два дни по-късно съветският диктатор умира. Само този факт и връзките на вуйчо му с човек от партийната власт отървават Константинов от смъртна присъда. Влиза в затвора и излежава 10 от общо 20-те години, на които е осъден. След амнистия през 1962 г. е освободен, но остава под постоянното наблюдения на Държавна сигурност. През 1973 г. успява да избяга през Югославия. Установява се във Франция и живее там до 1991 г. След амнистия се завръща в София (има задочна смъртна присъда), за да доживее старините си в България. Активен деец на Федерацията на анархистите в България, журналист от в.“Свободна мисъл“, автор на редица анархистични трудове, издател на „Шрапнел“.

Wikipedia

(3) коментара

  • Би било интересно да се видят досиетата от ДС и Франция на „патриарха на българския анархизъм“ и „отговорен лайномед и говнояд“ (както пише Г.К.) Георги Хаджиев, за да се види за какво иде реч.

    • Това е тежко обвинение към човек, който не може да се защити. Ако Г.К. има правото да налага обвинения от личния си опит, един анонимен човек в интернет би трябвало да излезе с по-сериозни аргументи, преди да напише подобно нещо.

  • ПОЗНАВАМ ТЕ ГАД НЕ МОЖЕШ НИКОГО ДА ИЗЛЪЖЕШ И ПОДВЕДЕШ ТА АКО ЩЕШ ДА СЕ КРЪСТИШ КУРОГЛАВ СПЕРМОЯД…..А НЕ БАЙОНЕТ…АКО ИМАШЕ НЕЩО В ДОСИЕТАТА ЗА ГЕОРГИ КОНСТАНТИНОВ ОТДАВНА ДА СА ИЗВАДЕНИ И РАЗВЯВАНИ ЗА ОПРАВДАНИЕ НА ГЛАВОРЕЗИТЕ И САДИСТИ НАТРАПВАЛИ ПРАВИЛАТА НА ТЕХНИЯ СОЦИАЛИСТИЧЕСКИ РЕАЛИЗЪМ ОТНЕЛИ НА ХОРАТА НАЙ ВАЖНОТО ПРАВО ПРАВОТО НА ИЗБОР….ДА ИМАШЕ АМА НЕМА . ИЗДЪРЖАЛ Е. ЕДИН ПОНЕ Е ИЗДЪРЖАЛ. ЗАТОВА НЕ БЕ НАЗНАЧЕН ЗА ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КОМИСИЯТА ПО ДОСИЕТАТА.. НЕМА С КВО ДА ГО УПЛАШИШ И НЕ МОЖЕШ ДА ГО СПРЕШ. МОЖЕ САМО С ДЕМАГОГИЯ ДА БЪДЕ ОТСТРАНЕН ЧЕ Е РАЗРУШИЛ ПАМЕТНИКА НА СТАЛИН ПРИЖИВЕ ОЩЕ НА ДИКТАТОРА…. БАЙ ГЕОРГИ КОНСТАНТИНОВ Е КЛАСА В ПОЛИТИКАТА…МЪЧЕНИК АВТОРИТЕТ И ИСТИНСКИ…..ЗА КНИГИТЕ МУ АНАЛИТИЧНИ МЕМОАРНИ И ПО ТЕОРИЯ НА АНАРХИЗМА ДРУГ ПЪТ ПО ЗАДЪЛБОЧЕНО И ПОДРОБНО……ТАКА ЧЕ БАЙОНЕТ КОЕТО СЕ РИМУВА С МИНЕТ ЗНАМ КЪДЕ ТЕ СЪРБИ И БОГА МИ ЩЕ ДОЙДЕ ЧАС ДА ТЕ ПОЧЕШАМ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.