13 април – От практиката към теорията. От миналото към бъдещето.

печат
Приключвайки „Държавност и анархия“ на Бакунин, оставах леко разочарован. Макар и написан увлекателно, текстът в твърде заровен в историята на германската държава от това време и не успях да науча много от него

Затова пък приложението към него ме изненада много приятно. Същите (или поне подобни) въпроси, които ние си задаваме днес в България, Бакунин си е задавал навремето по отношение на Русия. И е правил изводи и е давал насоки, които, струва ми се, днес си заслужават да бъдат обсъдени.

Колкото до въпросите, можете да ги чуете например в това предаване.

Колкото до отговорите на Бакунин, можете да ги потърсите Приложение А.

Колкото до нашите отговори… надяваме се да ги чуете в радиото. Ако някой иска да се включи по темата, знаете къде да ни търсите.

Подобни публикации

Работим 8 часа, кой е виновен?

Covid-19: ще прелее ли чашата?

Covid-19: натиск и възможности

3 коментара

 • Слушах цялото предаване и мисля, че това да се разсъждава толкова на дълго и на широко си е нещо нормално, защото нещата които обсъждате просто не могат да изкажат в три реда. Нали това е което отличава анархизма – той е не само политическо решение, но и дух и светоусещане. А лъжеиделогиите, които официалните комерсиални медии ни пробутват се изчепват в три реда, защото при тях светоглед и духовност няма. Има само едно доста пластмасово икономическо говорене.
  Искам да кажа и за това, което обсъжате вече в няколко предвания – как реагират хората, когато ми се поднесе алетрнативна идея като безвластническата. Моите впечатления – всички, ама всички с които съм говорил на края казват едно и също: „… да това е много хубаво, НО няма да стане, защото Света Така е Устроен..“ От къде разбират как е устроен Света не знам, но мился че е много ключова фраза, която трябва да се обсъжда, когато се прави агитация.

 • Theory and practice,
  13 април – От практиката към теорията, от миналото към бъдището,
  Яворе, музиката може да не я хареса Златко, но на мене ми допадна много на душата. Тя бе една от най хубавите до сега, изпълнена с съдържание и живот, не изкуствено кухо копие каквито са повечето такива днес.
  Когато разглеждаме Бакунин ние разглеждаме АНАРХИЗМА както цяло, той е бащата ако мога да се изразя тъй, който полага основите (темела) и който оформя тогава АНАРХИЗМА както най хуманитарна идеология за времето отговаряща и за днешните обществени условия, които еволюцията – времето промени само космично. Явор добре водеше интервюто – разговора с Златко, но на мене ми се видя в някой места малко пресилен, в разглеждане текстовете на Бакунин и неговите пропагандни революционни действия, които в течение на време се приеха както естествен път от най различни политически движения, и които са валидни 100% и за днес. Златко, от друга страна казва „че няма вяра в днешното общество“ (което е общо явление), общество настроено в индивидуално търсене на – лекия път за лични облаги и бързо забогатяване вместо колективно – комунално сработване на живот.
  Тази обществена зараза – тумор постоянно подклаждана от държавната проститутка медия и монополи рана от властващите, че те са най реалната демократична система на управление и че анархизма е утопия и хаос. Плюс заграбването от Ленин и преименуването на държавния капитализъм в комунизъм еродира трудния истински път към АНАРХО КУМОНИЗЪМА на БАКУНИН.
  Такава е голата истина днес с анархизма и с нас!!!
  Прието, че ние живеем и работим в друго време на бързо всестранно развитие и че малко съществува социалното и комунално сработване и търсене на хляб и свобода за всички. Но независимо от всички модерни научни изкуствени завоювания на човека и апатия в нашето общество, АНАРХИЗЪМЪТ на БАКУНИН си остава единствен идеален, дори ще кажа съвършен както идеология и учение. Ако може да пребиваме нещо ново за времето в което живеем ДА.
  Но голямо НЕ, на онези нетърпеливи другари които се опитват да кръшкат от класическите основни принципи на Бакунин, на бързо да правят нов кух популярен модерен анархизъм приемлив за днешното еродирано общество, е велика глупост. Бакунин е нашето училище, а без училище днешното „СЕБЕЧНО“ както казват Сърбите болно общество е обречено да се върне в примитивното си животинско състояние. Поздрави – Златко Златков Н.З.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *