Синдикалистка атакувана в Гърция

Костадина КуневаНа 24 декември българката Константина Кунева бе залята с киселина пред дома си.

Кунева е секретар на Синдиката на домакините и чистачите. Обгорени са лицето, главата, ръцете и гърба и и има опастност да загуби зрението си.Предполага се, че атаката е свързана със засилващата се дейност на синдиката, който е сред най-активните в Гърция. Константина е имигрант и сравнително зле-платен и незащитен работник, който решава да се включи в синдиката и да помага на своите другари по съдба. Нейните работодатели и техните оръдия са заплашвали и нея, и нейни другарки от синдиката за тяхната активност.

Активисти на ФАБ в Гърция дариха средства по сметката на пострадалата жена. Днес, 30 декември, с тяхна помощ, синдикалната централа в Солун беше окупирана в знак на протест срещу бездействието на синдикатите. От сградата бяха спуснати транспаранти на различни езици, призоваващи за солидарност с пострадалата.

Това е банковата сметка за подпомагане на Константина в тежкото и състояние:

5012 019021 277 PIREOS BANK
DECHEVA ELENA
KUEVA KOSTADINKA NIKOLOVA

Нашите синдикати също не пропуснаха да се отчетат солидарни – отидоха на разговор с министъра на здравеопазването на Гърция.

Другари в Атина окупираха централната гара на „Athens Piraeus Electric Railways“ в знак на протест срещу тероризма на работодателите. Повече информация на гръцки език можете да получите от http://katalipsihsap.wordpress.com/ и http://katalipsisxolistheatrou.blogspot.com/. Четирима полицаи са ранени при протестите на домашните помощнички. Около 300 жени замеряха полицаите с камъни по време на протест на 29 декември в центъра на Атина.

Подготвят се и други акции срещу експлоатацията на емигрантите и по-специално на българите, работещи в Гърция. В момента там се трудят около 80 000 българи срещу средно месечно възнаграждение от 560 евро.

print

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *