Що е анархизъм?

Анархизмът – това е социална философия и начин на живот. Анархизмът изхожда от това, че в система, основана на държавна власт и експлоатация, хората не могат да живеят и да се развиват нормално. Ние можем и трябва да изменим своя собствен живот, като установим контрол над него, и да се избавим от политическите вождове, на които нашата пасивност е изгодна; от собствениците, които живеят от нашия труд; от идеологическите системи, които ни отделят от нашите братя и сестри и ни правят безсилни.

Анархистите съзнават, че държавата не обединява човешкото общество, а напротив, тя го разрушава, разделя хората на нации и класи, пречи на съвместните им усилия за постигане на целите, които те сами са си поставили – да управляват своя живот. Държавата е източник на насилия и войни, нейната главна задача е не да се грижи за интересите на жителите си, а да защитава властта, собствеността и интересите на “господарите на живота”, държейки хората в подчинение.

Ние сме уверени, че би било много по-добре да живеем в самоуправляващи се общности, които сами ще регулират своя труд и обмен на продукцията; да живеем в колективи, които ще могат сами да решават собствените си проблеми, демократично или с консенсус, при непосредственото участие на всички, които те касаят.

Какви са нашите принципи? Анархизмът – това е лична философия и международно движение. Ние не признаваме границите между народите, нашето движение е едновременно и местно, и международно. Ние се опитваме да разберем системата на потисничество, съществуваща там, където живеем и едновременно с това да осъзнаем своето положение в глобалната световна система за да я изменим и да добием действителна свобода. Анархистите се стремят към общество, в което няма да има класи, деления на богати и бедни, национална ненавист, граници, безправие.

Необходимо е да заменим капитализма основан на господството на държавните и транснационални структури със система при която контролът и собствеността над средствата за производство ще принадлежи на непосредствените производители. На мястото на гигантските градски агломерации, огромните заводи и експлоатацията на земята и природните ресурси, трябва да дойдат малките общини, отнасящи се грижовно към околната среда и съзнаващи своята отговорност за бъдещето.

Ние се борим против представителната демокрация, при която човекът се превръща в анонимен «винт» от една огромна нечовешка машина в една от стомилионните държави, където той не може да следи за всички действия на органите, които ни управляват. Ние считаме, че хората не само, че трябва наистина да управляват своя собствен живот, но и да се чувстват като част от обществото, да имат възможност колективно да управляват процеса на своя труд и разпределението на неговите плодове.

Властта, упражнявана уж «от наше име», игнорира интересите на широките слоеве от населението и прокарва изгодни за себе си закони даже и против волята на народа, а при необходимост прибягва до твърди мерки за потушаване на общественото недоволство. Впрочем, в арсенала на властта има и по-ефективни методи, като промиване на мозъците посредством средствата за масова «информация». В такъв свят може да се оцелее, но не може да се живее, а НИЕ ИСКАМЕ ДА ЖИВЕЕМ – НЕ ПРОСТО ДА СЪЩЕСТВУВАМЕ!
print

(3) коментара

  • Йотковски

    Добра идея. Но си представете ,че живеете в циганско гето( каквото е цяла България) . Как ще отстоите правото на собственост върху трудът си? При всичките , егоизъм и простотия и безпросветност, заобиколени от груба сила и агресия във всички форми . В такава ситуация можеш единствено да се противопоставиш с гроба сила и бруталност. Трябва да се страхуват от теб иначе нямаш шанс . Така се е появила държавата. Със сила да може да респектира силните

    • Последно, циганското гето или цяла България е „егоизъм и простотия и безпросветност, заобиколени от груба сила и агресия във всички форми“? Ако е първото, там някак хората оцеляват, въпреки държавата. Ако е второто, въпросът е риторичен.

      И не, държавата не се е появила така. Държавата се е появила, когато хората на „груба сила и агресия във всички форми“ са решили да събират данъци.

  • дядо Венко

    Разни народи – разни култури*. Мнозинство индуси и в Индия живеят ромски. Възходящ народ е само с европейска цивилизация*. Отказала вграждане у приемно общество родена или пришелка личност (тоест поведение чрез самобитност, противна към обичайна) да бива лишена от гражданство. Няма висши народи, обаче има нисши поведения. Държавен капитализъм не иска, джунглен не може да се наложи при свободен избор. Добре е живеене природно, но без образование е обреченост на бедност.
    /*БИТНОСТ – култура, цивилизация/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *