Фалшив процес, реален риск

Действията срещу руския анархист Андрей Кутузов показват истинското лице на руското правосъдие. Какво е то? Сакато и безсрамно.
Тюмен е голям град в Сибир. Там също има преследвани от държавата анархисти. Новата жертва на „борещите се с екстремизма“ руски закони се казва Андрей Кутузов, анархист, антифашист, преподавател в Тюменския университет, дипломиран лингвист. Той е обвинен по чл. 280 на НК РФ (публични призиви към екстремистки действия).
За какво става дума? Според версията на обвинителите, на 30 октомври 2009 г., по време на публична акция срещу т. нар. Център „Э“ (от екстремизъм) Андрей раздавал листовки с “опасно екстремистко съдържание“. Затова днес се води процес срещу нашия другар.
Обаче Андрей и други присъстващи казват, че той не е правил това. Твърдят, че полицаите са ги съчинили сами, използвайки фрагменти от текстове на Андрей Кутузов, и са им придали предизвикателно звучене в насока на противозаконни действия срещу полицията и сътрудниците на Центъра.
Би било странно ако Андрей, официален организатор на публичната проява от 30 октомври, бе наистина раздавал лично листовки, в които се съдържат следните фрази: “Ние призоваваме… употребете всички методи на борба срещу служителите от Центъра за борба с екстремизма в Тюмен – прибягвайте до пряко действие… хвърляйте камъни и пишете графити върху сградите, чупете прозорци, палете автомобили“.
Бедна е фантазията на полицията.
Още по-странно е, че в листовките с призиви към конфронтационни действия се съдържат многобройни сериозни граматически грешки, каквито навярно би допуснал някой полицай, но не и професор от голям сибирски университет, лингвист, преводач, кандидат на филологическите науки.
Странностите продължават – противно на всякаква логика, Кутузов е обвинен в „разпалване на омраза към социалната група полиция“. Изобщо текстовете на „антиекстремистките закони“ в Русия са твърде неясни, което позволява на държавата да ги използва както намери за добре. Специално при този процес бяха помолени специалисти социолози да направят изследване дали полицията е „социална група“. Независимите експерти заключиха, че полицията не може да бъде смятана за социална група, защото представлява държавата, но не и обществото.
Но въпреки това процесът започна. Вече има няколко заседания на съда. И въпреки абсурдността и сериозните грешки в почти всички действия и процедури на обвинителите, съществува голям риск съдебната система на Русия отново да покаже, че служи не на истината, а на заповяданото от държавата.
На 1 март 2011 г. прокурорът поиска две години затвор за Андрей и още две години след освобождаването – забрана да упражнява преподавателска дейност. Най-вероятно съдията Гаринова ще потвърди това наказание, както досега е поддържала всички други искания на обвинението, без да се съобрази с протестите на Андрей Кутузов и неговия адвокат, без да забелязва многобройните и очевидни фалшификации.
Не остава никаква надежда, освен в международната солидарност. Заслужава да се отбележи, че на този процес са обърнали внимание и в чужбина. Само страхът на съдиите от публично изобличаване може да спаси Андрей.
Диди Дирас
Превод от есперанто: Александър Наков

print

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *