Гневни-дневни…

„Пред Местан и Доган избирам България!“
превод:
„Кой ти гледа два пръча, кога има 7 милиона овце?“

2 декември
Медиите преписват от пресцентъра на НАТО напудрени съобщения как Черна Гора е поканена да стане 29-тият член на организацията. От месеци черногорците протестират срещу мафията на Джуканович, която ги управлява от десетилетия, както и срещу влизането в организация, която им сипеше бомби над главите преди 15 години. Но, както знаем, протести срещу мафия или превратаджии, подкрепяни от Вашингтон, не може да са демократични.

3 декември
Една, че две, че три престарели папи пипат потресаващ премиер по празноглавието.

7 декември
Само едно нещо Оруел не е предвидил правилно в „1984“. Не е нужно да има „Министерство на истината“, което да подменя историческите архиви. Когато публиката перманентно е заливана с купища информация, предимно безсмислена, фактите сами минават незабелязано и потъват в забвение. Дори хората на най-отговорни позиции могат да твърдят каквото си искат, без да им пука, че лъжат или че доскоро са говорили точно обратното.
Това е особено видно в най-новия любим спорт на международната общност – бомбардирането на Сирия. Основната опорна точка е, че трябва да се пускат бомби само върху териториите, водещи се към творението ИДИЛ. Всичко останало са несъмнено умерени опозиционери, борещи се срещу диктатора Асад. Без много усилия изрових статия от есента на 2013 г. за териториите в близост до турската граница, които станаха център на внимание след свалянето на руския самолет. Вижда се, че там е имало (а и още има) Ал Кайда, имало е и ИДИЛ, тогава все още просто една от многото групировки. Заедно с други „бунтовници“ са се отдали на кланета, насилване, заробване и прогонване на „неверници“. Същото, каквото правят и днес.

8 декември
На тазгодишния новогодишен цирк естрадата от 50-те и 80-те ще срещне наследниците си, чалгата и булгар-попа от последните две десетилетия. И то не къде да е, а в НДК-то на културата. А казват, че нямало приемственост в българската култура.

9 декември
„Съученик на министър Танева спечели всички поръчки за скъпи джипове“. Като гледам как се уреждат хората, почвам да подозирам, че не съм случил на съученици. Ама от друга страна и те не са случили с мен, така че сме квит.

10 декември
Декември 2015: Радан Кънев: „Първо, искам да кажа, че никога не блъфирам, така че от настоящия момент правителството на г-н Борисов не може да разчита на моята подкрепа.“
Октомври 2014: Радан Кънев повтори: Няма да подкрепим кабинет начело с Борисов. „Аз съм в обещание пред българските граждани, че няма да подкрепя правителство, в което Борисов е премиер“, коментира Радан Кънев пред Нова телевизия.
#Кой е идиотът!?

12 декември
Джо Байдън беше на посещение в Украйна, което се превърна в демонстрация на деградацията и самоунижението на цяла държава. От тълпите, молещи се на западното божество, до наглите му подмятания как се чува с Порошенко по-често, отколкото с жена си – демек държи го на къс повод. А най-тъпото бе, че Байдън всъщност мина да си нагледа семейния бизнес с природен газ.

14 декември
Наблюдавайки вълненията на просветените граждани в „социалните мрежи“ през последните дни, човек научава следното:
Първо, съдбата на галактиката виси на косъм, в зависимост от това дали едни квоти във ВСС ще са от по 5 или 6 човека. Това ще е епицентърът на вселенския сблъсък между доброто и злото поне до коледната ваканция, така че който не го коментира подобаващо, по всяка вероятност е комунист.
Влезлите с наши гласове в парламента запазват почти всичките си позиции във властта, но това не ни пречи да сме безапелационна опозиция.
Борбата срещу омразната власт, в която все още участваме, се води по най-ефективния начин, познат на човечеството – с еднакви аватари.
Другото основно оръжие в борбата е драскането по паметника на съветската армия.

15 декември
Вътрешният министър на Украйна Арсен Аваков заля с чаша вода губернатора на Одеска област Михаил Саакашвили. Единият бил безотговорен бърборко, а другият – некомпетентен бандит. И грузинецът, и арменецът са точни в описанията си. Чудно е само как ги търпят украинските гласоподаватели, за чиито заводи се джавкат новопокръстените украински политици.
Агент Камен, познат още като икономиста Каролев, призова да се сложи край на професията „майка с дете“, вредно било за икономиката. Най-добре да няма нито майки, нито деца – само пречат на икономиката и дразнят съветниците на икономическия министър.

20 декември
В Украйна отбелязали международния ден на човешките права, като направили поредната „зачистка“ – този път в градчето Красногоровка. Арестували 85 души, а службите пуснали рекламни клипове от подвига, на които се вижда как тежковъоръжени мъже обясняват на малки деца в класна стая защо са арестували „терористите“ – т. е. родителите им. Същия ден в Киев хванали група от шест руски диверсанта. После се оказа, че въпросната група не само не е руска, но и е водена от член на Десен сектор и на един от „доброволческите батальони“. Подобни акции са ежедневие, в резултат на което вече има хиляди затворени или безследно изчезнали, както и десетки хиляди прогонени – това, без да се броят зоните на военни действия.

21 декември
Гого Лозанов най-после издейства спирането на „Деконструкция“ по БНР. Поради липсата на политическа култура у нас то се възприема едва ли не като глас на „лявото“ – а просто не е. Очевиден пример е темата за бежанците, където позициите на някои от авторите му силно се припокриваха например с тези на десния гуру Огнян Минчев (който днес храчи по техен адрес по особено дебилен начин). Популярността на „Деконструкция“ се дължи на това, че внася някакво реално усещане за плурализъм в хомогенната идеологическа мъгла, в която виреят повечето медии у нас. В тази мъгла за всичко от политика до световни събития се дава дума на откровено ненормални и фанатизирани типажи като ченгетата Инджев и Коритаров или пък не по-малко алтавия Александър Йорданов. За икономическия и социален анализ са абонирани едни колкото невежи, толкова и нагли пропагандисти като тумбата от ИПИ. На този фон кое точно казано от Волгин изглежда „крайно“?

23 декември
В balkaninsight.com излезе поредното разследване, показващо ролята на българските служби и подопечния им военнопромишлен комплекс във въоръжаването на ислямисткия башибозук. Всичкото журналист, общественик и политик обаче продължават да се правят на ударени. А може би тайно репетират изненадани изражения пред огледалото – за момента, когато последствията почнат да ни застигат.

26 декември
По Коледа стават чудеса. С безкористната помощ на репресивните органи.
„Италианската брегова охрана в коледния ден е спасила в Средиземно море 751 бежанци“. Толкова ли не успяха да задържат няколко във водата за ден-два, та да спасят кръгло 777 души?! Тогава коледното чудо щеше да е пълно.
„Турският президент Ердоган спаси самоубиец.“ Трогнат от възможността да сподели с мерак-султана, че жената не му обръща внимание, самоубиецът се подчинил на нареждането да не скача от моста. За да е пълно чудото, трябваше Ердоган да посвети по няколко минути разговор и на стотиците цивилни, които подчинените му избиват тези дни в кюрдските райони на страната – може би, трогнати от височайшето внимание, те щяха доброволно да спестят на силите на реда усилията по ликвидирането им.

27 декември
Като изчете написаното по медии и фейсбуци по повод турския сериал в ДПС, човек си прави следните изводи:
Ако един лидер на евроатлантическа партия в евроатлантическа държава твърди, че е подложен на гонение заради своя евроатлантизъм, то е напълно нормално той да потърси сигурност в турското посолство, а не в щатското, например.
Нормално е турският премиер да дава оценки и разпореждания за ръководството на евроатлантическа партия в евроатлантическа държава, чийто евроатлантически премиер пък е принуден да му се обяснява и оправдава.
Нормално е и българският евроатлантически премиер да го е шубе да излезе и да каже какво става, поради което пуска през медиите патетично-героизирани версии за поведението си. „Борисов казал, че пред Местан и Доган избира България“ – ама сериозно ли?
Евроатлантическото гражданство пък е готово на всякакви мисловни каламбури, само и само да не позволи никаква реалност да развали двуизмерния му светоглед. Поради това се стига до това да дамгосват горкото Мони Паси като „кремълска подлога“, а същевременно Местан, Хавъзов и останалата дружина все повече са припознавани като „свои“. Агент Павел е на път да се нареди до агент Албърт, агент Ивайло и т. н. в категорията на добрите ченгета. Изобщо ситуацията е чемодан-вокзал-Анкара…

30 декември
Йеромонах спечелил шоуто „Гласът на Русия“. Нормално е, все пак човекът си е професионалист. То църквата си е шоубизнес, само дето върти повече пари и създава по-големи престъпници от телевизионното си братче. •

Наш кореспондент във Фейсбук

print

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *