ИГОР БАНЦЕР, вокал на беларуската стрийт пънк група Mister X: Защо все още съм на свобода?

печат

Беларус_1_fmtПовечето от вас ме познават като любител на дългите тиради и речи. Днес обаче ще бъда кратък: от началото на 2015 г. в Гродно (град в Беларус) значително е увеличен броят на полицаите, занимаващи се с опитите антифашистката съпротива да бъде уличена като престъпна група. Обискирани са редица домове, конфискувани са компютри и анархистка литература, не са подминати дори домовете на непълнолетни момчета и момичета, позволили си да се определят като антифашисти и анархисти. Според информация, с която разполагам, основната цел на полицейските служители е повдигане на наказателно дело срещу мен като неформален лидер на антифашисткото движение.
Защо съм все още на свобода? Нямам отговор. Може би ченгетата чакат да се докопат до нещо по-съществено или вече пътуват насам. Защо сега? Не знам, може би защото 2015 г. е година на избори. Както и да е, скоро сигурно ще трябва да отговарям пред закона в пълна степен за нещата, които милиционерите ще опитат да ми вменят. Мога само да ви кажа, че не съм извършвал престъпления и всички нападки по мой адрес, които ще чуете от органите на „реда“, са лъжи и провокации! Очевидно имам време да избягам от страната, за да се укрия, но няма да го направя. Оставам в Беларус. Готов съм да отговарям за своите думи и действия, да ги противопоставя срещу техните виждания и идеи.
Ако трябва да прекарам известно време далеч от семейството и приятелите ми – добре, готов съм на това. Извинявам се на всички, с които бях планирал много интересни неща, за това, че много от тях няма да се осъществят. Извинявам се на всички, към които имам задължения, но няма да мога да ги изпълня, поради обстоятелства, които са извън контрола ми. Извинявам се на жена ми и децата за времето, в което ще бъда далеч от тях. Извинявам се на родителите ми за това, че покрай мен ще имат някои проблеми.
Останете винаги верни на себе си!
На 10 януари 2015 г., ден след публикацията на Игор Банцер, в клуб Pirates в Минск започва концерт на няколко местни банди и италианската Kalashnikov. Малко след началото на концерта сградата, в която се провежда събитието, е обградена от полицейски коли и бусове на спецчастите. Първо нахлуват маскирани ченгета, след тях влизат няколко цивилни. Всички присъстващи на концерта са опрени на стените с ръце на главите и пребъркани най-агресивно. През това време цивилните прасета изземат всички книги, CD, плочи и всевъзможни други материали, съдържащи анархистка символика, както и всякакви други знаци, свързани с някаква форма на бунт. След това пионките на властта се изнасят също така светкавично, както са пристигнали, без да дават обяснения. Има сведения за трима арестувани, съдбите на които все още остават неясни. •

СМ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *