Картофите – с бомби

печат
Каквото посадиш…
Министър-председателят генерал-лейтенант доктор хонорис кауза Бойко Борисов, накратко бате Бойко, ни посъветва да садим картофи, щом не ни изнасят повишените цени на пазара. Бате Бойко, който още веднъж засвидетелства своята почит към тоталитарния бей от „светлото минало“ Тодор Живков, сподели, че неговото семейство никога не било купувало картофи от магазина. Накратко: засрами се, българино! Сей и копай, днес му е времето!
Точно така! А освен картофи, ще си садим хляб, може направо нарязан, животоспасяващи лекарства, учебници за децата, стига да са останали незатворени училища извън София, ще сеем кисело мляко, предназначението на което явно е само да помага за оцеляване на затрупани в къщите им японци, сирене, кашкавал, резервни части за колата втора употреба, нафтичка и бензинец в туби, бива и салам, а по-добре суджуци и кюфтета, компютри, обувки, мебели. защо не и ток? Лехичка – киловат, декар – мегават. Екологичен, то се знае.
Можем даже да посадим и една цветна леха със свобода, права и достойнство. За да ги затворим в буркани като туршия и да ги пазим за черни дни, подобни на либийските. Изобщо, щом властта ни мисли хора, които вадят картофите с бомби, не е ли време да извадим бомбите?
Най-строго пазената тайна
Кой вдига цената на хляба? Спорят министри, представители на асоциации на жетвари, мелничари, хлебари. На световния пазар зърното поевтинявало, у нас – обратното. Мистика. Толкова ли е трудно да кажеш, че щом капиталистът гони максимум печалба, ще вдига цената дотогава, докато не му падне печалбата… или главата. Засега и двете се вдигат гордо, а народът си плаща и псува международното положение.
С гол на джама лист
Знаете ли кое е най-смешното при протестите срещу поскъпналото гориво? Че бензиностанциите отчетоха повишен оборот при масовото зареждане с по една чашка бензин или дизел. Да, може би подобна форма на протест е по-добра от палежи, дума да няма. Какво обаче печелят недоволните, като призовават държавата да „вземе мерки“? Та тъкмо тя ги е взела и е скроила точно тези цени. Нима някой сериозно мисли, че акцизът е незначителен дял от тази цена? Нима някой не знае, че акцизите пълнят близо четвърт от бюджета? Май досега не бях чел приказка, в която юнакът се оплаква на първата глава на (петролната) ламя, че втората глава му е излапала златните ябълки (без ДДС), а третата със замах е отнесла и цялата градина (стискайки в зъбите фалшив нотариален акт).
Д-р Хаус или докторски хаос
Лекарският съюз поиска държавата да приравни проявите на грубост от страна на пациенти към нападение срещу държавни служители (чети: полицаи). Браво! Но нито сричка няма за също така сурово отношение към лекарска небрежност, немарливост, некомпетентност и, разбира се, лекарска грубост. На д-р Грегъри Хаус му е позволено да бъде груб, защото вади хора от гроба, вместо да ги вкарва мърцина там.
Ама Хипократова клетва? Моля, моля – заместват я сметки и направления от НЗОК. Благородни и всеотдайни лекари по-често виждаме по телевизията, а все по-рядко – на живо.
Кой в крайна сметка е виновен? Те? Ние? Управниците? Задачка за трети клас вечерно училище.
Банките държат милиони заложници
Честит ни първи обир на банка със заложници! Каква изненада! Пистолетно-алармено-медиен гръм от ясно небе? Ами да, хората обедняват, озлобяват се… Кой би помислил, че ще тръгнат да тарашат трезори! А медиите дебнат дали банковите офиси имат охрана. Но не си задават въпроса дали има нужда от самите банки. Същите медии, които разказаха как самотна майка продължава да дължи непосилна сума на банкерите, след като пратен от тях легален грабител, именуван „частен съдия-изпълнител“, изпъдил жената от жилището ?. Ето това е „ползата“ от банките за повечето български граждани – банките ще ги освободят от бремето на личната собственост,… за да тържествува едрата частна такава.
Генералното решение е ясно – ако разкараме банките, които по света държат стотици милиони заложници в кредитния си капан, няма да има както изхвърлени от жилищата си „неплатежоспособни“, „излишни хора“, така и такива пишман заложнически „кризи“.
Николай Христов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *