Университетите – на студентите!

Университетите - на студентите!!!
Университетите - на студентите!!!

Австрийските ни колеги посяха непризнаващ граници ентусиазъм, защото наред с невероятния плам и върховни усилия за демократизиране на своята непосредствена среда, които употребяват в борбата си, издигнаха с присъщата младежка честност за всеки вярващ в по-справедливото бъдеще на човечеството искане: ПОВЕЧЕ НИКАКВИ ОГРАНИЧЕНИЯ В ОБРАЗОВАНИЕТО – нито в ЕВРОПА, нито където и да било ПО СВЕТА!
Разрастването на протестите
В Австрия вече трета година има силно участие на заетите в образованието за развиването му в насока печеливша за мнозинството от тях. За да се убедим в това е достатъчно да си припомним два епизода от тази борба за качествена просвета. Единият са масовите протести на преподавателите от март тази година, когато десетки хиляди училищни педагози отказаха „предложението“ на просветния министър – или да работят допълнително без заплащане или да се съгласят с намаляването на заплатите им. Единствено твърдата реакция на Синдиката на австрийските учители осуети тези планове и предотврати орязване на стотици милиони от бюджета за образование и съкращаването на над 10 000 учители до края на годината. Другият епизод са студентските протести от януари 2007, които обществото и политиците ще помнят дълго. Урок получи тогава съставящата кабинета Австрийска социалдемократическа партия, която дни след идването си на власт се отметна от обещанието си към младите хора да не продължава практиката на покачване на студентските такси. Студентите излизат на протести, окупират и някои нейни партийни клубове, като в тези прояви участват и не малка част от активистите на самата младежка организация на управляващата партия! На церемонията по клетвата на новото правителство, освен министрите и приветстващи ги граждани, идват и 2000 студенти и също се заклеват… в необходимостта от пълното премахване на таксите. Такава е недалечната събитийна верига.
Движението „Аудимакс“ обхваща цялата страна
На 22 октомври, в 12 часа на обяд няколкостотин студенти от Академията по изобразителни изкуства и Виенския технически университет се събират, за да обсъдят окаяното положение на висшето образование. Предната вечер студенти от Виенския университет провеждат среща, на която решават да подкрепят колегите си от Академията. Само половин час след пристигането на първите студенти пред университета броят на присъстващите вече е набъбнал на над 1000 души, а студенти продължават да се стичат на групи от различните краища и различните учебни заведения на Виена. По-опитните в начинанието взимат бързо решение – да се окупира най-голямата зала във Виенския университет, която е и най-голямата в цяла Австрия. Така на зала „Аудимакс“ е отредена нова роля в това да стане средище на движението, място, където да се заседава по най-важните въпроси на предприетата борба. Залата се оказва тясна и хиляди други студенти, които не успяват да отидат до Виенския университет, превземат собствените си учебни сгради и също започват провеждането на протестни обсъждания. За кратко време студентите изграждат обща кухня, пункт за спешна медицинска помощ и място за правна помощ. В близките дни шествие след шествие тръгват от университетите, за да завършат пред министерството на образованието. Протести обхващат в следващите дни освен Виена още градовете Грац, Клагенфурт, Линц.
На 28 октомври във Виена се състои най-големият в историята на страната обединен протест на студенти и преподаватели от цяла Австрия в защита на образованието – 40 000 участници се обявяват за рязко повишаване на държавната субсидия за просветата и пълна демократизация на достъпа до университетите, работата и трудовите условия в тях. Ден по-късно, хиляди други граждани излизат на протест във втория по големина град Грац. До края на месеца протестите обхващат всички университетски центрове на страната.
Седем са първоначалните искания на протестиращите:
1. Основно преразглеждане на модела бакалавър-магистър, наложен от Болонската система. Следването в университетите трябва да дава цялостно образование и грамотност, а не да бъде полигон за кадри за бизнеса и корпорациите.
2. Вратите на университетите – отворени за всички. Общодостъпно образование и премахване на семестриалните такси за следване, включително и за студенти, произлизащи от страни извън Европейския съюз.
3. Демократизация на ВУЗ. Студентите, преподавателският и общият състав да имат еднаква тежест при взимането на окончателните решения.
4. Пълно финансиране на висшето образование според неговите нужди.
5. Против дискриминацията във всички университети.
6. Премахване на практиката на временните трудови договори, които държат преподавателите в подчинено положение спрямо ръководството.
7. Равно (50%) участие на жените на всички преподавателски и административни длъжности.
Отзвук по света и всеобща подкрепа
Самите австрийци показаха искрена загриженост за състоянието на образованието не само у дома, но и по света и това допълнително засили симпатиите към предприетата от тях промяна. Първи поздравиха колегите си активисти от някои от най-активните страни в борбата за безплатно и общодостъпно образование като Германия, Гърция и Италия. Последваха ги хора от университетите на десетки страни.
Окупациите станаха пробен камък за нагласите сред учащите се и са още едно потвърждение за това, че проблемите в просветата, както и много други обществени области, имат един и същ корен в лицето на сегашните световни икономически и политически сили. Случващото се съвпада и има пряко отношение към инициативата за по-нататъшното развитие на Международното студентско движение. Победите на австрийските студенти ще бъдат силен импулс за обмяна на опит, оказване на помощ и обединяване на усилията за постигането на безплатно, общодостъпно и качествено образование както в отделните страни, така и в целия свят.
Своята солидарност изразиха много университетски преподаватели и служители, различни обществени организации и групи от страната и по света. Това окуражава студентското движение за продължаване и разширяване на започнатите акции до удовлетворяването на студентските искания.
priziv.org

print

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *