ЯДРЕНА СКЪПОТИЯ

печат
19 април 2011

Официални, полуофициални, неофициални и чисто махленски заявления по проекта за АЕЦ “Белене” – с фадрома да ги ринеш. Сипят се цифри, термини, становища, контрасметки, контратермини, контрастановища, ум да ти зайде… Как да се ориентираме какво всъщност ни казват, какво се опитват да ни внушат, как се опитват да ни метнат?

Лесно е. Има данни за проектната мощност, има данни за цената на съоръжението. Всички знаете към този момент и каква е цената на тока (към този момент е 0,17 лв. за киловатчас или 9 евроцента/квч). Друго не ни трябва.

И така: атомната електроцентрала “Белене” ще струва около 10 милиарда евро (или ПОВЕЧЕ). Проектна мощност – 2000 мегавата. Сега, ако приемем, че наистина се нуждаем от ядрена енергетика, направете си следната сметка:

* ядрен миниреактор “Тошиба” 4S, мощност 10 мегавата, срок на използване 30 години, цена на тока – от 5 до 13 цента за киловатчас (3,46 – 8,98 евроцента/квч); безплатна доставка и монтаж на реактора (!).

Предимството на тези реактори е, че са практически автоматични, не се нуждаят от обслужване. Намират се в непосредствена близост до консуматора, няма загуби на енергия по далекопроводите. За 10 млрд. евро може да се вземат близо 500 такива реактора с обща мощност 5000 мегавата. Почти във всеки град – реактор. Логично е отговорността за всеки отделен реактор да се падне на градския съвет. Логично е, че няма никакъв повод цените на този ток да се вдигат в зависимост от конюнктурата. Логично е, че ако се допълнят тези мощности с уредби за “домашна енергетика” (като малки ветрогенератори, слънчеви бойлери, термопомпи, но на заводски цени, без начисленията, които нямат разумно оправдание) и икономични уреди (сред които и домашни фурни за хляб), всяко градче става напълно самостоятелно от централните регулатори.

А сега, без калкулатор, кажете – каква е файдата на държавата и енергийния бизнес да ви позволи да си живеете така, както сами намирате за добре?


Васил Арапов

 

Остави коментар

 • другата буза

  не трябва ли, тези алтернативни реактори, да се извадят в нета или в някои „неопорочени“ медии и да се обясни по същия начин ползата от тях…

 • другата буза

  под „да се извадят в нет-а“ имам предвид, на място достъпно за българския гражданин, който не желае да търси, а предпочита да му бъде показано 🙂 някои форуми например

 • 1) кои медии не са опорочени?
  2) Уикипедия е достатъчно достъпно място, нали?
  3) преди около три години в общинския съвет на град Своге беше внесено предложение да се разгледа такава възможност (характеристиките на реактора „Тошиба“ позволяват да се захранват домакинствата в цялата община). Реакцията беше ледена. Това не е въпрос на желание на гражданите (те са достатъчно дезинформирани на тема ядрена енергетика), а на интереси на енергийните корпорации.
  Ето, имаше протест срещу скъпите горива. Какво последва? „Мораториум“ (с извинение). Но мораториумът свърши и… в същото време дори Барак Обама заяви, че поскъпването на петрола си е чиста спекула. Но нашите търговци на горива не се трогват даже от това мнение.

  никой социален, технически или друг проблем няма адекватно решение в условията на държавата и капитализма, защото нито държавата, нито бизнеса се интересуват от желанията и потребностите на гражданите. Факт, който анархистите го повтарят вече век и половина, и който също толкова време непрекъснато се потвърждава от случващото се.
  Имитациите на „диалог“ между властта/капитала и народа можем да не ги броим, защото са само имитация. Даже когато има привидно съгласие с желанията на хората, крайният формат на решението (закони и други нормативи) е такъв, че желанието е уважено на думи, но на дело положението остава същото, и то в най-добрия случай, а обикновено се влошава.
  Просто се огледайте за подробности около всички досегашни трудови и други граждански конфликти „власт – общество“.
  Това е положението.
  Възможности – бол.
  Реализации – само тези, които са изгодни на „елита“.

 • другата буза

  пффф, освен да последваме арабите, друго не остана. В неприязъма си към управляващите, много българи са единни, трябва просто да им се обясни, достъпно, теорията на анархизма. На мен, за съжаление, не ми е достатъчно ясно, как стоят нещата с икономиката и синдикатите при анархистите и трудно мога да „вербувам“ друг човек, но ти си достатъчно ерудиран и можеш да разшириш дейността си..организиране на курсове, ако трябва, прикрити под дуруги имена, за изучаването на самоуправлението. Как мислиш, има ли шанс подобно начинание?

 • разбира се, че има.
  Трябват обаче повече агитатори – идейно подготвени и ангажирани в една организация (организацията не е самоцел, а средство, щото просветната дейност на агитаторите да е синхронизирана и системна, за да бъде ефективна).
  Революцията наистина е единственото средство. Друго е удължаване на агонията.

 • другата буза

  къде да намеря литература, с актуалните методи на анархизма, приложими в съвремието? Чел съм,вяло, Кропоткин и Бакунин, но не мога да обясня на чужд човек, така че да ме разбере, а и голяма част от тезите им са неприложими днес..

 • другата буза

  идеите, а не тезите 🙂

 • идеите на Кропоткин, Бакунин, Рудолф Рокер, Джон Блек ПРИНЦИПНО с нищо не са остарели.
  Разликата от тогава до сега е най-вече в информационните и комуникационни технологии, но нито социалното разделение е изчезнало, нито механизмите на експлоатация.

  надникни в библиотеката на сайта, там има както списък литература (която можеш да си поръчаш), така и някои качени в електронен вид текстове.
  http://lib.a-bg.net/
  Също така в теоретичните статии на вестника ще намериш храна за размисъл.

 • та ти първо обясни нещата НА СЕБЕ СИ, после ще успееш да го направиш пред други хора.
  🙂

 • другата буза

  Напълно си прав, имам много да си изяснявам, но целта ми е ясна, а именно свободата, която никога не съм имал. До сокро

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *