Национализъм и култура том 1 и 2

печат

След Прудон, Елизе Реклю, Бакунин, Кропоткин и Малатеста – Рудолф Рокер е крупната фигура на международния анархизъм, теоретик на анархосиндикализма и деятел в анархосиндикалното движение. Роден на 25 март 1873 г. в малко градче на Рейн, отрано остава сирак и изпитва горчивините и неправдите на живота. Пребродва пеш Германия и я опознава в търсене на работа. Контактува с хора от различни среди. Отначало попада под влияние на младото социалистическо движение, но не след дълго разбира йезуитския морал па марксистите и избира пътя на свободата…
Преследванията на социално мислещите в Германия го принуждават да емигрира във Франция. Живее в Париж и се запознава с Луиза Мишел, Жан Грав, Себастиян Фор, а после и с Елизе Реклю. Изгонен от Франция, намира убежище в Англия. Кръгът на неговите запознанства се разширява. Дейността му като анархистически борец го поставя в редовете на най-изтъкнатите дейци сред анархистите. Активен участник е в международния анархистически конгрес в Амстердам през 1907 г. В Германия се завръща след приключването на Първата световна война. Тук създава анархосиндикална организация, в редовете на която се включват над 300 000 души.

По инициатива на Р. Рокер през 1922 г. в Берлин е възстановен Първият интернационал – МРА (Международната работническа асоциация). Редактира редица анархистически вестници и анархистически издания. След Идването на хитлеристите на власт той емигрира отново.

През 1931 г. участва в третия конгрес на МРА, състоял се в Испания. По време на испанската революция е в САЩ и разгръща дейност за морална и материална солидарност към републиканска Испания. Поддържа връзки на приятелство с Айнщайн, Бсртрап Ръсел, Томас Ман и други учени. На 1 септември 1958 г в Щатите смъртта го заварва на работното му бюро. Многобройните и забележителни трудове на Рудолф Рокер са издадени на редица езици. Между тях се открояват: Национализъм и култура – З тома, Идеология и тактика на модерния пролетариат, Втората световна война, Артисти и бунтовници, биографии на Фрапциско Ферер, Йохан Мост. Макс Нетлау и др.

Стоян Цолов

 

Поръчай тази книга:

Национализъм и култура том 1 и 2

цена: 10 лв.

Моля, попълнете формата за поръчка и ние ще се свържем с вас относно получаване на книгата. Повече за поръчването на книги можете да прочетете тук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.