Магазин без продавачи

След четиригодишна подготвителна работа и една година тестове първият магазин в света без касиери и без продавачи е отворил врати в Сиатъл, САЩ. Супермаркетът Amazon Go е дело на компанията Амазон и откриването му може изцяло да преобрази начина на пазаруване в бъдеще.
Как се пазарува?
Магазинът се простира на 167 квадратни метра и се намира в офисна сграда на Амазон. За да пазарува, клиентът сканира със смартфон приложение Amazon Go и минава през турникетна система на входа. Купувачът може да намери в магазина готова храна, както и избрани продукти. Докато избира продуктите – хляб, сандвичи, салати, напитки, месо, сирене и т. н., – система от хиляди камери и сензори следи какво взима всеки един от рафтовете.
Само в отдела за вино и бира служител проверява личната карта на клиента дали има навършените години за покупка на алкохол.
Всеки път, когато бъде взета дадена стока, сензорите на рафтовете я отчитат и добавят към сметката. Ако след колебание даден артикул бива върнат на място, то цената му веднага се изважда от общата сума.
Накрая на пазаруването няма нито каси, нито опашки. Клиентите са взели това, от което се нуждаят, и просто излизат от магазина. Когато клиентът напусне магазина със стоката, стойността ѝ се удържа от съответната му сметка в Амазон, която е регистрирана предварително. Като се изключи процесът на излизане и плащане, останалата част от магазина е като познатите ни магазини. Амазон дори е сложил отпечатани етикети с цени на стоките като в традиционните физически магазини. За хранителните магазини отварянето на Amazon Go вещае нови евентуални сътресения, предизвикани от най-големия търговец на дребно в света, който наскоро купува веригата магазини за биохрани Whole Foods срещу 13,7 милиарда долара.
Дългите опашки често отказват купувачите и компанията, която измисли как да премахне времето за чакане, ще направи почти революция. Наред с това ще има и масови съкращения на касиери от веригите. Амазон смята, че такъв магазин ще бъде по-ефективен от традиционните и ще привлече клиентите заради по-лесното и бързо обслужване. Не всички обаче приемат с ентусиазъм роботизирането на сектора. Три и половина милиона касиери има само в Съединените щати. Подобна пълна автоматизация заплашва работните им места.
В замяна на това, при ликвидиране на капитала и на наемния труд, заедно с „пазарното стопанство“, стоките, парите и покупко-продажбите, подобна организация ще улесни във висша степен разпределението и снабдяването с продукти при една комунистическа икономика, където трудът е свободен, доброволен и всеки получава от общите блага според нуждите си. •

Георги Константинов


print

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *