1 май – ден за съпротива

печат

HaymarketRiot-Harpers_opt
Чикаго, Хеймаркет, 1886

Български народе,

Ти, чието желание за свобода и обществен възход бе тъй голямо, отново си измамен. Вече близо четвърт век даряваш политическите партии с власт, като пускаш своята бюлетина за тях. Очакваш да изпълнят своите обещания за справедливост, равноправие, свобода и обществен прогрес. Вместо това обаче те потърсиха властта и своя личен интерес на твой гръб.

Ти, народе, който отново се довери на държавната институция, за да те спасява, какво получи от нея? Нищо повече от постоянно растящи цени, нови данъци, нови бюрократи и администрации, нови престъпници в смокинги, ново разделение, ново обедняване, нов хомот за собствения ти врат.

Ти, народе, който издигна в култ долара и еврото за твоята малка далавера и им се поклони, сега си техен роб. Международните финансови институции те притискат със задължения, които ти несправедливо трябва да изпълняваш, вместо онези, които са ги създали.

Днес, както и вчера, инфлацията, безработицата, корупцията и измамата, безнравствеността и престъпността не само не са грижа на правителствата и на парламентарните лицемери, но често се извършват с тяхно знание и съдействие.

Народе, преди 127 години на Първи май в Чикаго работниците се противопоставят солидарно на своите господари, излизат на улицата, обявяват генерална стачка в защита на своите интереси. Жертвите, които дават, не са напразни. За първи път е извоювано правото на 8-часов работен ден.

Извоювано, а не договорено в тристранни комисии.

Днес хората на наемния труд у нас губят постепенно онова, което техните предшественици са завоювали със средствата на прякото действие. Днес у нас продължава да диктува интересът на една партия, която от номенклатурна се превърна в класа на едрия частен капитал.

Ако ние, хората на наемния труд – работници, специалисти, интелигенти – по места не се организираме, за да защитим нашите предприятия и работни места,

ако селяните не защитят своята земя и труд чрез кооперацията,

ако гражданството не се самоорганизира за отпор срещу спекулантите и престъпността,

то всички ще заслужим съдбата си на лилипути в собствената ни история.

Ето защо девизът днес трябва да бъде „Недоверие в политическите партии, парламента и правителството“. Противодействието – отказ от участие в избори и предизборна пропаганда. Действието – стачки, неподчинение и протести, заедно със самоорганизация в предприятията. Да се опази недоразграбеното и да се организира за производство от и за самите трудещи се. •

ФЕДЕРАЦИЯ НА АНАРХИСТИТЕ В БЪЛГАРИЯ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *