406 души освободени от работа в Кюстендилска област

печат

406 души са освободени от работа от началото на годината в Кюстендилска област. Причината – намаляване на производството или закриване на предприятия.

За миналата година броят на безработните е 3611, съобщи радио Благоевград. Извършените проверки от инспекторите в Дирекцията по труда показват, че с 22% са се увеличили нарушенията на трудовото законодателство при изплащане на заплати и обезщетения при съкращения. Твърди се обаче, че вследствие на предприетите по-строги мерки на контрол и санкции, работодателите са започ­нали да правят инвестиции за подобряване на условията на работа.

Български работници масово се връщат от Гърция

Българските емигранти в Гърция започват все по-масово да се завръщат у нас заради световната икономическа криза.

Това съобщи лидерът на партия „Другата България“ Божидар Томалевски, след работно посещение в Гърция по повод учредяването на нови клубове на движението в Солун и Серес. Томалевски коментира, че в най-близко време можем да очакваме вълна от емигранти, която вероятно ще достигне до 150 хиляди души.

Той допълва, че голяма част от тях са работили нелегално, най-вече нископлатени професии и сега нямат необходимия трудов стаж за пенсионирането си.

Българската диаспора в Гърция е близо 380 хиляди души и това налага специални мерки за решаването на този проблем, категоричен е Томалевски.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.