Анархизмът в Египет – интервю от площад Тахрир

печат
Срещнах Мохамед Хасан Аазаб по-рано тази година на чай върху масата на млади анархисти в центъра на Кайро. Годишнината от революцията тъкмо беше отминала с масови протести и навдигане на „черен блок” в западен стил, който се оказа, че няма много общо с анархистите в града. По това време много от съществуващите организации „отдолу” бяха срещу сексуалното насилие – и по-точно, срещу сексуалните нападения в тълпата, които съпътстваха всяко по-голямо събиране на Тахрир. Травмата от такова насилие срещу протестиращите беше видна в нашия разговор. Всъщност, Аазаб ми каза, че е приключил с протестите и политиката и се е оставил на бездейния живот ден за ден в Египет.
Тогава дойде 30 юни. Тълпи, според някои наброяващи 33 милиона, излязоха на улицата, за да призоват Мюсюлманското братство да се оттегли от властта, точно година след като Мохамед Морси дойде на власт. В навечерието на 1 юли, тъй като батерията на телефона на Аазаб окончателно падаше, аз преминах на чат с него, за да го разпитам за завръщането му в съпротивата.
Какво е усещането в Кайро точно сега? Получаваме информация за най-големите протести в човешката история.
Днес всички ние работихме наистина здраво, за да премине протеста без насилие. Всеки се страхува, че може да започне гражданска война. Протестиращите дадоха на Морси 48 часа, за да отстъпи. Ако този срок отмине, ще има обща стачка. За последните 5 часа 10 души бяха убити – четири в Асют и шест пред централите на Мюсюлманско братство. Сега слънцето изгрява. Всички стари революционери се готвят за сблъсъци на улицата.
Чух, че централите на Мюсюлманско братство са подпалени. Вярно ли е?
Да. И са оградени от протестиращи и в момента.
Кой призова за генерална стачка? Замесени ли са определени синдикати?
Не. Синдикатите са напълно неефективни.
Тогава как се организира стачката?
Тамарод (Съпротивителното движение) призова за генерална стачка. Всъщност, тя не бе организирана предварително; това бе спонтанно развитие. Тя ще работи като хората вярват и я подкрепят.
Мислиш ли, че хората ще последват призива?
Порт Саид ще започне генерална стачка утре. Нямам идея до каква степен хората ще я последват по-нататък. Но е ясно, че хората са твърдо решени да изгонят Морси.
Когато се срещнахме през февруари, изглеждаше доста изтощен, сякаш беше загубил вяра в съпротивата.
Донейде все още се чувствам така, ако трябва да съм честен. Но когато хората изпълват площадите в такива големи числа, чувството се размива. Аз съм изключително щастлив.
Как се организират анархистите в този момент? Имам чувството, че някои от вас участват в Тамарод, но играете ли определена роля?
Не, анархистите не се подписаха на декларацията на Тамарод. Тамарод въобще не е революционно. Просто беше очевидно, че движението е подкрепено от милиони египтяни, така че се включихме в протеста. Протестиращите вчера бяха срещу идеята за ислямистка диктатура, но в същото време, повечето от тях са „ок” с граждански или военен диктатор. Да се шиба всеки диктатор! Ние никога няма да забравим. Никога няма да простим.
И вие имате анархистка палатка на Тахрир точно сега?
Да, всъщност имаме четири палатки.
Нещо определено ли правите от тези места?
Точно сега работим, за да попречим на поддръжниците на стария режим да се наместят.
Като ги спирате физически? Има ли носталгични привърженици на предишния режим на площада?
Твърде много.
Те атакуват ли протестиращи, или просто се опитват да се инфилтрират в движението?
Опитват се да убедят хората да оставят SCAF (Египетския военен съвет) да вземе отново властта.
Точно в момента има навдигания в Турция, Бразилия, България и Чили. Има частични белези, че това се разпростира също и в Индонезия и Парагвай, и, разбира се, има продължаващи борби в Бахрейн. Египет беше голямо вдъхновение за много от тези движения. Когато съборихте Мубарак, беше се случил Тунис, но нищо повече. Различно ли е усещането сега? Чувствате ли се част от нещо глобално?
Със сигурност е различно. Сега страхът идва от възможността за гражданска война. Мубарак беше лайно, но никога не изигра картата на гражданската война. Морси е толкова тъп, че дори не изглежда да схваща, че е много вероятно приключим избивайки се взаимно по улиците. Случват се неща, които не са се случвали преди, хора атакуват и нараняват арестувани на улицата.
Чувствам, че това поколение младежи по света има могъщ революционен потенциал, и сега имаме възможността да споделяме средства и да излъчваме идеи.
На какво се надяваш точно сега?
Надявам се, че хората научиха нещо от това, което направи Братството, и се надявам, че това е началото на края на политическия ислям и всеки вид вяра в религиозни партии.
Как могат хората да ви подкрепят най-добре?
Като разпространяват словото, че Обама и правителството на САЩ активно поддържат създаването на религиозна държава в Близкия изток. Посланикът на САЩ каза, че египтяните трябва да научат значението на демокрацията. Кой, по дяволите, е той, че да говори така?!

Източник: http://tahriricn.wordpress.com/2013/07/02/egypt-anarchism-in-egypt-an-interview-from-tahrir-square/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *