Антиправителствени протести в Исландия, Латвия и Литва

печат
Антиправителствени протести

През миналите две седмици десетки хиляди хора излязоха по площадите в Рейкявик, Рига и Вилнюс. Протестите са срещу корупцията и некомпетентността на политиците. На 20 януари около 7000 души са излезли в Рейкявик, столицата на Исландия, да изразят недоволството си от действията на политиците. Исландия е страната, която досега преживява най-тежко финансовата криза. Местната валута се обезцени двойно от октомври 2008 досега, а заради фалита на банките, инвестирали хазартно на международните финансови пазари, хиляди хора загубиха спестяванията си. Протестиращите замеряли сградата на Алтинга (исландския парламент) с боя, яйца и кисело мляко, удряли тигани и тенджери и накрая запалили голям огън на площада. Срещу тях са били изпратени специални полицейски части за борба с безредиците. Исландците, които подобно на българите не излизат лесно по улиците, започват редовен протест пред парламента всяка събота.

Над 10 000 души са протестирали в Латвия на 13 януари против условията на МВФ за отпускане на заем от 7,5 млрд. евро. Сред тях са намаляване на заплатите в публичния сектор с 15% и увеличаване на ДДС. Хората също така са протестирали срещу корупцията и некомпетентността на правителството. Мнозинството демонстранти са били мирни, но група от няколкостотин души е замеряла правителствени сгради с павета и снежни топки. Ранени са 25, а арестувани 106 души. След демонстрациите президентът Валдис Затлерс, който досега е подкрепял управляващата коалиция, изненадващо е предложил да свика референдум, който да позволи на избирателите да поискат разпускане на парламента. По думите на президента доверието към правителството се е „сринало катастрофално“.

Литовските профсъюзи са организирали протест срещу дясно-центристкото правителство, което увеличи данъците и намали разходите за обществения сектор. Над 5000 души са се събрали пред парламента, скандирайки „Крадци, крадци“. Някои от тях са мятали яйца и снежни топки, а после и камъни, които са счупили прозорците и са провокирали полицията да използва сълзотворен газ и гумени куршуми, за да ги разпръсне.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *