Бакуниновата теория и практика

печат

korica_145x220 final-1_fmtИзлезе от печат новата книга на Георги Константинов Бакуниновата теория и практика на социалната революция.

Посветена на 200-годишнината от рождението на Бакунин, в нея авторът пише:

Книгата е предназначена за всички, които биха пожелали да разберат кои сме, от къде сме тръгнали, къде сме и накъде отиваме, а у нас да предизвика интереса ни към един съвременен „ПРОЧИТ НА БАКУНИН В НАЧАЛОТО НА XXI ВЕК“…

Изданието съдържа обширни цитати от произведения на Бакунин и за него, много от които се превеждат за първи път. Юрий Стеклов в края на IV том от своята биография Михаил Александрович Бакунин, его жизнь и деятельность. 1814-1876, пише:

Бакунин беше истински интернационалист, не на думи, а на дело неуморим и активен деятел на Световната революция. Страстен поклонник на свободата, той беше винаги готов да се втурне там, където се водеше бой за освобождението от тиранията и експлоатацията, да застане на страната на жертвата против мъчителя ѝ, дори ако той беше негов съотечественик.

…Пред нас застава пленителната фигура на вечния бунтовник в името на човешкото достойнство и свобода, който след всеки неуспех или грешка се навдигаше с нова сила и юношеска бодрост, за да се хвърли в боя против света на несправедливостите и насилието. Обявявайки от ранна младост война на тоя свят, Бакунин остана верен до край на задачата, която си беше поставил в зората на своя живот. И никой не умееше като него да пробужда в обкръжаващите го „святото чувство на бунт“ и да възбужда в душите на последователите си непримирима ненавист срещу тържествуващото зло и готовност за героична саможертва в името на освобождението на унижените и оскърбените от съвременния строй. Неслучайно от приятели и врагове той беше възприеман, като легендарния „старец от Планината“, който от непристъпно място разпраща по цялата земя своите емисари за разпалване на световния пожар, в който трябваше да изгори без остатък обреченият стар „ред“. Дори в това да се отразяваше наплашеното въображение на еснафа, остава истината, че целият живот на Бакунин беше своего рода героична епопея, която е съхранила до днес своето величие, способна да пробужда в новите поколения най-добрите им чувства и да ги зове към подражание в името на непрестанната борба със света на гнет и грабеж. •

СМ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.